Франция се запозна с българската позиция: Пускаме Македония за ЕС, само ако видим реални резултати от Скопие

OFFNews 21 декември 2021 в 21:56 7420 1

Снимка president.bg

При вземането на решение за започване на преговори за членство с Република Северна Македония водещ фактор ще бъдат не времеви срокове, а постигнати реални резултати в рамките на двустранния диалог между София и Скопие.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с държавния секретар по европейските въпроси на Френската република Клеман Бон. Френското председателство на ЕС започва на 1 януари 2022 г.

Държавният глава изрази признателност за "разбирането и подкрепата, които Франция оказа на страната ни по отношение на процеса на разширяване на ЕС".

Румен Радев открои ролята на България като силен двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, но при стриктно спазване на Критериите от Копенхаген и особено ненарушаването на човешките права.

По думите му с обща политическа воля, демонстрирана от София и Скопие, бихме могли да постигнем сериозен напредък в реализацията на европейската перспектива на Северна Македония и да предотвратим внасянето на двустранни проблеми в Европейския съюз.

Държавният глава подчерта, че на първо място България очаква конституционни гаранции за защита на правата на българите в югозападната ни съседка.

Същевременно Румен Радев призова за своевременна подкрепа от страна на Франция за присъединяване на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Намираме се в много важен момент, както за нашите две страни, така и за преодоляване на общите предизвикателства в ЕС и трябва да обединим усилията си“, заяви Клеман Бон. Той подчерта също така, че през предстоящите месеци, през които Френската република ще председателства Съвета на Европейския съюз, предстои търсене на баланс по редица теми от дневния ред на ЕС, както и активна работа за възстановяване на Съюза след здравната криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!