Франция и Германия искат стриктен контрол на българските фирми, които командироват работници

OFFNews 29 април 2015 в 07:47 2081 0

Франция и Германия искат стриктен контрол на българските фирми, които командироват работници

Франция и Германия настояват Главната инспекция по труда да контролира по-стриктно българските фирми, които изпращат работници със статут на командировани. Пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин уточни, че има опасения за социален дъмпинг от страна на работници с такъв статут. Социалният министър представи на неформална среща в Дубровник, посветена на борбата със сивата икономика, намеренията на страната ни за намаляване на трудовите измами.

Вероятно България ще участва в инициативата за партньорство между трудовите инспекции в страните членки за общата борба със сивата икономика.

Това, което и България подкрепя много енергично, е да се създаде една платформа за борба с недекларирания труд в Европа, със заетостта на черно и до нея да имат достъп всички страни-членки, така че да могат да подават информация за добри практики или за нарушаване на правилата, обясни Калфин.

Той е категоричен, че държавата ще е безкомпромисна в борбата с работодателите, които наемат без трудов договор.

Този, който си позволи да наеме работещи без трудов договор и ги подложи на такъв риск, че те да загубят живота си, трябва да носи наказателна отговорност. В момента тези работодатели биват глобявани, каза социалният министър.

Вицепремиерът ще възложи да се разработи и методика, по която да се отличат най-добрите фирми в условията на труд и отношението към персонала.

Днес Ивайло Калфин ще е сред лекторите на 10-тия Национален форум на доставчиците на социални услуги. Темата на тазгодишното издание е за това как местните власти в планират и реализират социалните услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!