Фандъкова: В ГЕРБ текат номинации за президент, аз имам ангажимент към софиянци още 2 години

OFFNews 17 септември 2021 в 09:53 2732 0

В структурите на ГЕРБ текат номинации за определяне на кандидата на партията за предстоящите президентски избори. Аз имам сериозен ангажимент към софиянци още 2 години.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на празника на София по бТВ. Според нея кандидатът на ГЕРБ трябва да бъде уважаван и авторитетен човек в обществото, при който водеща да бъде експертизата. Номинициите ще се обсъждат в Изпълнителна комисия, допълни Фандъкова. 

Родителите на деца, които не са приети в детска градина не в цяла София, а според районирането в столицата, ще получават компенсации. Ако вашето дете не бъде прието във вашия район, то ще имате право на компенсация. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на празника на София по бТВ. "Това е финалът на едно наше предложение, което направихме заедно с родителските организации до Министерството на образованието. Миналата година при предишния министър бяха отпуснати средства и беше променен законът, за да може родители, чиито деца не са приети в общински детски градини, да получават компенсации. Наредбата обаче допускаше много малко хора да се възползват, в момента те са около 500. Затова предложихме да бъде облекчен този ред, за да може повече хора да имат достъп до тази помощ, обясни кметът. 

"Аз предложих и Общинският съвет прие една тригодишна програма, която предполага едно интензивно строителство. В момента се строят 17 нови сгради на детски градини, очаквам до дни да бъдат въведени в експлоатация детски градини в "Овча купел", "Подуяне", "Студентски град", "Връбница", само преди дни беше въведена в експлоатация нова детска градина в "Кръстова вада", в понеделник ще бъдат обявени нови 158 места в този район", заяви още Фандъкова. 

"Броят на заболелите, които имат нужда от хоспитализация, нарасна 3 пъти в последния месец, а за последните 2 седмици броят на хората, които имат нужда от интензивна грижа, нарасна 2 пъти. Все още има места и възможност за настаняване на болни в лечебните заведения в София, като около 2/3 от капацитетът на леглата в болниците е зает", коментира кметът темпа на развитие на четвъртата COVID вълна в столицата.

От началото на септември Столична община е съставила над 200 акта от началото на септември по време на проверки в градския транспорт.
"Цялостното впечатление е, че мерките се спазват, което е важно, за да няма натиск към болниците. На този фон е безотговорно да се уволняват лекари, които са направили всичко възможно в най-тежките дни и денонощно са били на първа линия като проф. Балтов, недоумявам как е възможно", обясни още столичният кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови