Фандъкова: София може да осигури над 200 места за граждани от Украйна

СО предлага болница за долекуване в Панчарево, център за майки с деца в столицата и база в Приморско, има готовност и за транспорт

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2022 в 14:41 1112 1

Столичната община е готова да осигури места за настанява на 206 граждани на Украйна, които напускат страната заради военните действия. Тази сутрин информирах Министерство на външните работи с всички възможности, които София може да осигури в помощ на украинците и българите, живеещи в Украйна“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столична община има готовност да организира и транспорт от украинско-румънската граница до България. Общината разполага с 6 оборудвани автомобила с подготвени водачи от дирекция „Аварийна помощ и превенция“. 

София предоставя 105 места за настаняване на територията на Столична община и 101 на база на общинско дружество в гр. Приморско. Сред местата за настаняване 18 са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ. В болницата за долекуване в район „Панчарево“ могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи. 

„Екипите на Столична община имат опит в реакцията при различни кризисни ситуации, при които е нужна бърза организация за оказване на помощ на граждани“, припомни столичният кмет Фандъкова. В тази изключително тежка ситуация в Украйна София има готовност да окаже логистична и хуманитарна помощ на гражданите на Украйна, както и на българските власти в организацията на хуманитарните действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови