Фандъкова: Ще дадем терен за нова църква в Люлин, ще изкупуваме частни имоти, за да спасим градинки в Младост

OFFNews Последна промяна на 04 октомври 2019 в 13:35 2813 0

Втори православен храм ще бъде издигнат в район „Люлин“. Инициативата представиха пред кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС и кандидата за кмет на район „Люлин“ Милко Младенов, граждани от района. 

На срещата присъства и архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия. Предложението за построяване на нова църква е на гражданите и бизнеса, който развива дейност на територията на района. „Люлин“ е най-големият жилищен квартал в столицата и се нуждае от още една църковна сграда, тъй като на територията му има само един храм „Св. Кл. Охридски”.

„Предстои да обсъдим възможностите и ще предоставим терен, който да е подходящ за изграждане на храма“, каза Фандъкова.  Предвижда се да бъде сформирано църковно настоятелство за изграждане на църква. Проектът ще бъде обсъден заедно с Православната църква. 

Увеличаване на отстоянията при строителство на нови сгради в жилищните комплекси, е едно от предложенията ми за законова промяна, с което да защитим зелените площи и да въведем повече ред, заяви Фандъкова на среща с граждани в район „Младост“. 

За да защитим терените, отредени за паркове и градини, създаваме общинска програма за изкупуване на частните терени, които попадат в тях. В същото време, предлагам забрана на смяната на предназначението на терените, отредени за изграждане на училища и детски градини, каза Фандъкова. Тя припомни, че това ще е вторият пакет от законодателни предложения, които внася в Народното събрание, свързани с ограничаване на презастрояването.

През 2017 г. по инициатива на Фандъкова бяха въведени тавани на височината на сградите в различните райони на София и беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение във височината на т.нар. „ъглови имоти“.

„Трябва да затворим всички „вратички в законите“, които позволяват да се заобикалят правилата“, каза тя.

„Младост“ е район, в който инвестирахме огромни средства в последните години, но загубихме част от доверието на хората. Давам си ясна сметка какви са проблемите, пропуските и какво трябва да се промени. Сега всички кандидати се надпреварват да назовават проблемите. Въпросът е кой дава решенията, така че да са реалистични, законосъобразни и да решават проблемите“, каза Йорданка Фандъкова при разговора с жителите на „Младост“. Тя припомни, че 5 от най-тежките казуса със строителството в междублокови пространства бяха решени.

„Имам много бележки по поддръжката на район „Младост“ в последните години и истината е, че работихме много трудно със сегашното ръководство на района“, каза Фандъкова. Тя подчерта голямата роля на кметовете на райони, които трябва са на място и да първи да проверяват сигналите от гражданите.

Фандъкова обясни, че за по-бързото изграждане на улици в новите квартали предлага и облекчаване на процедурите за отчуждаване на частни терени, които попадат в обхвата на уличната регулация.

„В „Младост“ това не е голям проблем, но в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“ и др. се сблъскваме с много тежки случаи и трябва да развържем този възел по законов и работещ начин“, обясни Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови