Фандъкова поиска от министър Атанасов 8 сгради да си върнат статута на паметници на културата

OFFNews 02 февруари 2022 в 16:58 1661 0

Да се върне и актуализира статута на паметници на културата на 8 исторически сгради в столицата, поиска кметът на София Йорданка Фандъкова от министъра на културата Атанас Атанасов на работна среща.

На нея присъстваха и главният архитект на София арх. Здравко Здравков и зам.-министърът на културата арх. Бойко Кадинов.

Министър Атанасов и кметът Фандъкова се уговориха да бъде изработена единна позиция на двете институции за промени в Закона за културното наследство, с които да се създадат по-ясни правила за налагане на принудителната мярка „законна ипотека“ на сгради-паметници, които не се поддържат от собствениците им.

До момента кметът Фандъкова е изпратила искания за връщане на статута на недвижима културна ценност на бившата къща на арх. Янаки Шамарджиев, разположена на бул. „Цариградско шосе" №37, сграда на наследници на Тодор Хаджипетров, ул. „Шести септември" №49, сграда на ген. Андреев на ул. „Кузман Шапкарев“ №3, сграда на ул. „Стара планина“ №9, сграда на Георги Аврамов на ул. „Искър“ № 18.

Столична община настоява статутът на къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ №7 да бъде актуализиран за историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Столична община спечели делото срещу собственика за изработване на нов устройствен план. С него ще отпадне предвиждането на имота „за хотел“ и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, одобрено през 2004 г.

Актуализирането на статута е следващата стъпка за запазване и възстановяване на къщата на Гешов.

За запазване на къщата на ул. „Ангел Кънчев“ №3 Столична община е поискала от Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство да приеме режими на защита.

Още през 2018 г. Столична община предложи на НИНКН да предостави статут на сградата на ул. „Хан Крум“ №30, която е в характерния за началото на 20 век неокласицизъм.

На срещата бяха обсъдени възможностите за надграждане на програма „Културно наследство“ на Столична община във фазата на изпълнение на консервационните и реставрационни дейности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови