Фандъкова и съветниците се заклеха, полицай на всеки етаж в СО заради Сидеров

Елен Герджиков е избран за шеф на СОС с гласовете на ГЕРБ, ВМРО, Атака и Борис Бонев

OFFNews 12 ноември 2019 в 13:39 8249 2

С полицай на всеки етаж в сградата на Столична община стартира днес новоизбраният общински съвет. 

Тържественото заседание, на което кметът Йорданка Фандъкова и съветниците положиха клетва, бе отворено за граждани. Достъпът до кабинетите на администрацията обаче бе ограничен, като охранителна полиция не допускаше по коридорите на общината никого без лична уговорка за среща. 

Неофициално причината е предизвиканият преди дни скандал от лидера на Атака и вече общински съветник Волен Сидеров на "Московска" 33. 

С гласовете на ГЕРБ, ВМРО, Борис Бонев от "Спаси София" и Борислав Иванов от Атака Елен Герджиков бе избран за председател на СОС. Сидеров си тръгна преди гласуването. 

Другите предложения за председателското място  Милка Христова от БСП бе избрана с 15 гласа, колкото са членовете на групата партията в Съвета, а Методи Лалов от ДБ получи 12 гласа на групата си.

Зам.-председател на СОС от ГЕРБ ще е проф. Иво Петров, от БСП - Милка Христова, които получиха по 60 гласа. Третият зам.-председател е от Демократична България - Борислав Игнатов, подкрепен от 59 съветника.  

В словото си пред съветниците, след като положи клетва като кмет за четвърти път, Фандъкова каза: 

Всеки от нас е в тази зала, защото е получил доверието на граждани на София. Днес подписваме клетвения лист и нашата първа отговорност е тази към хората на София, независимо от това за кого са гласували, нашата партийна принадлежност отстъпва крачка назад, защото решенията, които ще взимаме, са решения за града.

Живеенето заедно е най-естествената форма на човешкото битие и едновременно с това най-трудната задача, защото изграждането на общност става с приемането на общи цели, с пътя заедно, с общите каузи. А те не се намират в постоянното делене. Деленето е лесният път, той често дава известност и слава, но не ни води никъде като град и като общност.

Минахме през тежка кампания, в която се казаха много неща – и истини, и лъжи. Едно обещание обаче ни обединяваше и това е обещанието за промяна. Промяна не за един или за друг, а промяна за града. А промяната за София е единствено в развитието, в реалната работа. Защото промяната не е лозунг, а посока и цел. За нея е нужна смелост и ясен поглед над злободневието на деня, над дребните сметки, над евтината популярност. Промяната не е в позата, не е в обещанието, а в решението. Именно решения са това, което очакват софиянци от нас – затова е техният глас и тяхното доверие.

С много от вас сме работили заедно, с други - това предстои. Това, на което всеки може да разчита е, че моята врата винаги ще е отворена за разговори, за идеи, за решения. Това, което няма да приема и няма да подкрепя, е популизъм и опити да се използва града, за да се решават партийни задачи. Бъдещето на този град е по-важно от рейтинга, на която и да е партия, на която и да е персона. Казвам го и от позицията на човек, който 10 години е бил кмет - в историята на този град остават само решенията, останалото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме.

Знам какво означава да си сбъркал, знам и какво означава да си бил прав, но ако не си намерил решение, ако не си преместил колелото напред, нищо от това че си бил няма да остане.

Затова аз ще разчитам на всеки от вас за промените, които ще предложа и за решенията, които ще взимаме. До месец ще предложа на общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да гарантират по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност. Затова предлагам и нови ресори – строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт – това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да увеличим скоростта на развитие.

Единственият начин да отговорим на очакванията за повече ред и бързина е в работата. Затова ще използвам и опита, и силата, които имам, за да гарантирам проектите на София. Някой беше казал, че човек или е част от проблема, или е част от решението. Това, което аз Ви предлагам е да бъдем част от промяната в името на хората на София.

Очаквам от новия общински съвет да се структурира бързо и да заработи с темпото, което гражданите очакват от нас. София няма време за губене в партийни боричкания и хаотични движения.
Аз гарантирам открит диалог за проектите и в работата с общинския съвет.

Пожелавам след 4 години всеки от нас да се гордее с това, което е направил, с решенията, които е предложил, с проектите, които е защитил, мислейки за града днес и за града отвъд тези 4 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови