Фандъкова: 110 нови автобуса ще се движат в София от есента

OFFNews 26 юни 2016 в 10:30 4671 2

"От есента пускаме нови трамваи, които ще пътуват по линия 1. Очаквам до 30 юни да пристигнат и първите 10 от реновираните трамваи от Прага. 110 нови автобуса също започват да се движат от есента".

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. 

По повод увеличаването на цената на билета за градския транспорт Фандъкова призна, че цената е доста висока, но подчерта, че всеки може да има алтернатива и да не го ползва. 

След поскъпването гражданите са се възползвали максимално от картите за пътуване, които останаха с непроменена цена. От 30 май до момента са продадени над 23 хиляди нови карти. Включително и над 4300, които са годишните карти, чиято цена беше намалена чувствително. С тях пътуването излиза лев на ден, независимо колко прекачвания имаш и колко пъти пътуваш, каза тя.

С картите гражданите могат да пътуват евтино и това беше моето настояване - увеличаването на цените да не бъде за сметка на картите, защото това позволява на много хора, на практика на повечето пътуващи, да пътуват евтино. Всички студенти, ученици, пенсионери пътуват за по около 20 ст. на пътуване, а пенсионерите над 68-годишна възраст ползват карти за 8 лева на месец за цялата градска мрежа. Това струва на бюджета на общината, който се събира от данъците на всички 90 млн. лв. на година, допълни Йорданка Фандъкова. 

Искам да подчертая, че броят на контрольорите не е увеличен. Това, което се е случвало преди увеличението на билетите, се случва и сега. Резултатите показват, че няма увеличаване на гратиса. Общинският съвет и Комисията по транспорт настояхме да се съсредоточат проверките върху така наречените рискови линии, защото хората се дразнят от това, че някой може да пътува непрекъснато гратис. Наложи се да настоявам да се провери има ли навсякъде надпис, за могат да знаят хората, че тази система няма техническата възможност да върне ресто. Настояхме шофьорите навсякъде да изпълняват своя ангажимент по договор, да продават билети и да бъдат снабдени с монети, и да могат да връщат ресто, каза кметът на София. 

Тя коментира и разминаването между изказванията на премиера Бойко Борисов и на министъра на образованието Меглена Кунева за това дали ще има увеличение на възнагражденията на учителите.

Послания от рода на това, че от догодина ще се увеличат заплатите, са ненавременни. Комуникационната грешка е в Министерството на образованието. Според мен това е липса на добра подготовка. Когато събираш 12 хиляди учители в една зала, трябва да си подготвил посланията си много добре, категорична е Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews