Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нови еко автобуси и трамваи в София

OFFNews 23 март 2016 в 06:21 14765 4

Снимка БГНЕС архив

Нови еко автобуси тръгват в София, столичани ще се радват и на 5 нови трамвая.  

130 къси и 60 съчленени автобуси купува Столична община. От късите автобуси 20 са електрически, 20 хибридни, 60 на метан, а останалите 30 - дизелови. Съчленените автобуси ще се движат на газ. 

Новите трамваи ще са нископодови и изцяло климатизирани. Те са закупени със заем от Европейската инвестиционна банка и средства на СО. 

Зам.-кметът Любомир Христов уточни, че най-старите автомобили на градския транспорт са на над 34-годишна възраст. Той припомни, че през последните 3 години бяха изпълнени няколко проекта, свързани с модернизацията на градския транспорт.

Вече имаме сключен договор за доставка на още 110 нови автобуса, които в рамките на тази година ще бъдат доставени и въведени в експлоатация, а до септември трябва да бъдат доставени първите 70, а до края на октомври останалите 40", уточни Христов. Първите линии, по които ще бъдат пуснати в експлоатация, са по изтичащите договори на частните оператори от 2015 г., които бяха удължени и за тази. "С програмата за доставка на 190 автобуса средната възраст на автобусния парк в София да бъде под 7 години", каза още той. Една значителна част от автобусите в София, в края на тази програма, ще бъдат с екологичен стандарт - Евро 6.

Общата стойност на програмата до 2018 г. е малко над 80 млн. евро, като по-голямата част от парите ще бъдат осигурени от собствени средства от "Столичен автотранспорт" през различни финансови механизми, основно лизингови схеми. 21,5 млн . от тях се осигуряват от Столична община чрез заем от Европейска инвестиционна банка", уточни Христов. 

Линия 85 на градския транспорт вече се обслужва от нови автобуси, похвали се зам.-кметът.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews