Фалстарт на законопроекта за хазарта, изпращат текстовете в Брюксел за съгласуване

OFFNews 20 юни 2018 в 19:00 3573 1

Снимка Сергей Антонов - OFFNews

Законопроектът за хазарта, с който се ограничава рекламата на лотарийни билети, ще бъде изпратен за нотификация от Европейската комисия, което ще отнеме най-малко четири месеца. 

Това стана ясно по време на бюджетната комисия в парламента, която трябваше да разгледа законопроекта на първо четене. 

Комисията е получила становище от Министерството на финансите, от което става ясно, че текстовете трябва да се нотифицират пред Брюксел по силата на директивата за техническите регламенти. Такова било и становището на правната дирекция на Народното събрание. Така депутатите решиха почти единодушно да препратят текстовете към министерството, което трябва да подготви документите за нотификация. 

Законопроектът предвижда забрана на пряката и на непряката реклама на хазартни игри, както и продажбата на талоните в търговските обекти. Предвижда се продажбата им да става само в специални пунктове за залози. 

Законопроектът беше внесен от вицепремиера Валери Симеонов, а парламентарните групи на БСП и ГЕРБ изразиха принципна подкрепа за текстовете. 

"Едно такова отлагане някак си не кореспондира с декларираната подкрепа от ГЕРБ и от БСП, но за да не бъда краен, ще изчакаме тези месеци. За 3 млрд. лв. много работи могат да се случат и много позиции могат да се променят", каза пред журналисти след края на заседанието Валери Симеонов. 

Попитан дали според него законопроектът е бламиран, вицепремиерът посочи: „Май нещо такова стана“.

"Нямам намерение да скачам от последния етаж на Партийния дом. Борбата продължава. Пак ще разговарям с председателите на групи, но, за съжаление, при решение за нотифициране, което е предопределено от позицията на МФ, явно, че ще бъде отложено приемането на решението", допълни Симеонов. 

Той посочи, че е получил поздрави от финансовия министър Горанов за законопроекта, а сега се оказва, че според министерството е нужна нотификация. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отрече да става въпрос за бламиране.

"Ако той смята, че сме го бламирали, защото взехме решение да спазим една европейска директива, много съжалявам за това негово изказване", коментира тя. 

По думите ѝ към момента има пропуск по отношение на разписването на процедурите за изпращане за нотификация на законопроекти, които са внесени от депутати в Народното събрание. 

Тя подчерта, че ГЕРБ продължава да подкрепя законопроекта, като след нотификацията между първо и второ четене може да има "доста предложения за оптимизиране".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews