Симеонов: Следва въвеждане на ДДС за хазарта

Последна промяна на 16 май 2018 в 13:36 7013 5

След като вчера КРИБ, АБРО, БФС и "Национална лотария" се обявиха срещу предлаганите законопромени за ограничаване на рекламите и продажбата на лотарийни билети, днес вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че "ще ги накаже", като предложи да се въведе 20% ДДС за хазарта. 

"Тази демонстративна кампания, въпреки че я очаквахме, преминава границата. Така че - каквото повикало, такова се обадило. Сега, най-вероятно при обсъждането на проекта в комисията за проекта, ще поискаме и налагането на съответните данъци за хазарта", коментира вицепремиерът пред журналисти в парламента. Той подчерта, че въвеждането на ДДС за хазарта не е заложено във внесените предложения за промени в Закона за хазарта, но НФСБ ще го предложат. 

Симеонов коментира, че тезата на "Национална лотария", че политици искат да отнемат мечтите на хората, "звучи като стадо акули, които призовават "не посягайте върху мечтите на малките рибки".

Той обяви, че реакцията срещу идеите идва само от пряко засегнатите от законопроекта и добави, че получил и силна подкрепа за идеята си. "Дори от места, от които не съм очаквал", обясни той, но не даде подробности. 

Миналата седмица Симеонов получи подкрепа за мерките си и от ГЕРБ, и от БСП.

"Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа за този законопроект, са очаквали тази съпротива. Би трябва да са я сложи предварително в разчетите. След като категорично казаха, че ще подкрепят промените в Закона за хазарта, аз очаквам това да стане", обясни Симеонов. 

Днес той се срещна с лидера на "Воля" Веселин Марешки, който обаче обяви, че подкрепя по принцип идеята, но няма как да подкрепи така внесения законопроект.

Вицепремиерът подчерта, че в момента хазартът не плаща данъци, а такса - 15 % от направените залози. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1345

3

sawall

16.05 2018 в 14:54

вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че "ще ги накаже" - не че хората, които печелят от хазарт са писенца, но какъв е Симеонов, че да наказва когото и да е с каквото и да е? На държавата не ѝ е работа да се обижда и да наказва (освен чрез съдебната си система), а да се грижи за интересите и сигурността на гражданите си.

Когато тоя съсел и бандата му дребни престъпници (+ ГЕРБ, +БСП, и прочие). вдене този основен факт, тогава ще заимаме работеща държава.

2666

2

Hissarion

16.05 2018 в 14:53

В ЕС е забранен ДДС за хазарта.

1000

1

JustSoYouKnow

16.05 2018 в 13:45

" Вицепремиерът подчерта, че в момента хазартът не плаща данъци, а такса - 15 % от направените залози. "

Това изречение дори не знам как да започна да го тълкувам, в повечето страни Хазартните игри са длъжни да спазват математически модел според който > 90 - 95%(според държавата) от направените залози се изплащат като печалби.
Явно в БГ 15% отиват за държавата ... един бог знае колко но поне 15% за "казиното" и накрая сме много далеч от това което се случва на други места. Евентуално може да се облага с данък печалбата = залозите - изплатените награди... ама това ще е по - малко от тази такса както е написано.