Факт: Кметове, съдии и банкери - вече само след проверка дали са били агенти на ДС

OFFNews 08 февруари 2017 в 15:31 18114 7

След 27-годишна битка в България най-после ще има предварителна проверка за принадлежност към комунистическата Държавна сигурност за всички кандидатстващи за публични позиции.

Това се случва, след като промените в Закона за досиетата, внесени от представителите на Нова Република Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, бяха обнародвани в брой 13 на Държавен вестник, публикуван на 7 февруари 2017 година.

За проверката няма да се изисква съгласието на проверяваните лица, а обхватът на проверките е значително разширен.

След обнародването на закона ще бъдат проверявани още районните кметове, заместник-кметовете, съдебните заседатели, директорите на дирекции, ръководствата на регулаторите, назначените от БНБ квестори в банки и други.

По казуса „КТБ“ ще бъдат проверени и новите кредитни милионери, както и лицата с цесии и прихващания, както навремето лъсна принадлежността към ДС на лицата, източили банките 1997 при управлението на Жан Виденов и БСП.

„Ние искаме да приложим лустрацията в оригиналния й вид, която не означава репресия, а осветяване на миналото“, заяви Методи Андреев през месец септември 2016 година на брифинг в Народното събрание. Днес осветяването на миналото най-после е факт.

Представителите на дясното обединение Нова Република настояват отговорните органи да се заемат с проверките във възможно най-кратки срокове, а данните от тях да бъдат публично оповестявани, както е записано в закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

5

OTBPAT

08.02 2017 в 17:01

Разни организации купуват рекламни страници в големи вестници.. Ню'Йорк Таймс, примерно, за каузата си :) Нещо сходно с всичките ДСладури обявени ще е... полезно и весело

12415

4

senester

08.02 2017 в 16:17

И какаво като няма да заемат обществени длъжности,като им оставиха парите и бизнеса

12415

3

senester

08.02 2017 в 16:13

В скоро време се очаква да пламнат архивите на ДС.Или те вече са старателно почистени