Мистерията на едно злодеяние на Държавна сигурност

65 години от гибелта на 16-те млади горяни край село Габарева, община Павел баня

Пламен Даракчиев 02 октомври 2016 в 14:24 15175 3

Ако имаше класация „Мистерията на българските села“, вероятно Габарево ще е на едно от челните места. Не само заради богато си минало и една наистина мистериозната история, свързана с Великата княгиня Анастасия, наследница на последния руски император Николай Романов. За нея се твърди, че е живяла и починала в селото под името Елеонора Крюгер.

Другата тъжна, но все пак мистериозна история, е свързана с избитите преди 65 години 16 горяни от отряд „Никола Петков“. Държавна сигурност им устройва капан на десетина километра от селото като хората на властта се представят за горяни от друга чета и така успяват да избият безпрепятствено нищо неподозиращите младежи, чиято възраст е била от 18 до 25 години.

Единственият по-възрастен е бил командирът Пенчо Бресковски – на 32 години.

Общият гроб на избитите е бил пазен в тайна дълги години, докато у един от офицерите от ДС, участвал в акцията, не проговаря съвестта и той споделя тайната със своя съселянин Мишо, брат на Пенчо Бресковски. Оттук нататък започва мистерията – в продължения на десетки години, преди полунощ на 1 октомври, поляната, където са били погребани младежите, грейвала, осеяна със свещи.

Въпреки секретните постове, ДС така и не успява да залови онези, които са палели свещите. Истината за жестокото убийство излиза наяве едва след 10 ноември 1989 г. През 2001 г. телата на убитите са пренесени в двора на известния габаревски храм „Св. Георгий Победоносец“. Монументът в църквата с имената на загиналите е изграден по идея на Съюз „Истина“, чийто председател е казанлъчанинът Йордан Маринов и със средства, дарени от политическа партия ГЕРБ. Всяка година на датата тук идват представители на неправителствени организации, на политически партии и евродепутати.

Този път на панихидата в памет на горяните, отслужена от свещеника на храма отец Венцислав, присъства военният министър Николай Ненчев.

Той поздрави присъстващите и роднините на загиналите от името на кабинета, на премиера Борисов и от свое име в качеството си на лидер на БЗНС, партия, чиито членове са участвали масово в горянското движение в края на 40-те и началото на 50-те години. Военният министър обеща пред присъстващите, че политическите партии от управляващото мнозинство, правителството и той самият ще направят всичко възможно, така че горянското движение да влезе в учебниците по история във всяко българско училище.

Мистерията около това злодеяние на комунистическата власт тепърва ще се разгадава, тъй като около него все още има много неизвестни. Вероятно голяма част от истината е и в архивите на бившата ДС. И онези, които вече са на разположение на изследователите, и онези, които които предстоят да бъдат предадени или обработени.

И кой знае – може би един хубав ден, на някои от националните празници ще чуем имената на загиналите край Габарево горяни по време на тържествена заря-проверка, както обеща пред присъстващите министър Николай Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

3

Така е вик!!

Аз затова се махнах още през 91-а. Нямам нерви, а животът минава..
Жалко за момчетата, както и за всички излъгани и ограбени от червената сган българи...

7506

1

Господ забавя, ама не забравя...
 
X

Да помогнем на украинските деца!