Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Европейските лидери одобриха предложението на България за общ фонд за бежанците от Украйна

OFFNews 11 март 2022 в 16:33 2226 0

Снимка Министерски съвет/Пресцентър

Това, което беше обсъждано днес и България го предложи, е общ кохезионен споделен фонд за бежанците от Украйна - европейско семейство заедно да може да плати разходи на бежанците, а не всяка страна да се справя поотделно. Получих голямо одобрение, заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата на върха във Версай.

Петков допълни, че европейската солидарност в момента е много важна и че в следващите дни Европейската комисия ще предложи различни варианти, така че разходите да бъдат покрити до голяма степен от ЕК.

"Трябва да се направи по много прозрачен начин, а не да се дават просто едни пари на едни правителства, а на бежанец на ден за период от време. Предложихме това, което се взе като решение на национално ниво, да се използва като модел. Предстои да се дискутира", добави премиерът.

По думите му председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е определила предложението като "много добро".

"Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро", каза още Петков.

В момента влизаме в една обща ситуация на високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията и намаляват растежа. ЕЦБ ще намалява средствата, които циркулират в европейската икономика, намалявайки паричната маса в ЕС, а правителствата на страните членки ще трябва сами да стимулират икономиките си, за да има растеж, обясни още премиерът.

Относно покачването на цените Кирил Петков каза, че след две седмици страните членки ще обсъдят различните предложения: "Обединихме се около това, че кризите могат да се борят много по-добре, когато работим заедно и в синхрон, отколкото всеки да се спасява сам".

"Това е добре, защото ние сме малка икономика със сравнително нисък стандарт на живот и бидейки част от европейското семейство, и борейки се заедно, даваме шанс на България да има по-добра позиция", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews