Европейският съвет решава да има ли среща ЕС-Турция във Варна

OFFNews 22 март 2018 в 08:51 3862 0

Европейският съвет решава да има ли среща ЕС-Турция във Варна

Европейският съвет се очаква да реши тази вечер дали ще се състои насрочената за 26 март среща ЕС-Турция във Варна, съобщава БНР.

Отношенията ЕС -Турция ще бъдат дискутирани в контекста на неотдавнашните инциденти, породени от действията на турския военноморски флот в Изключителната икономическа зона на Кипър, като се очаква държавните и правителствени ръководители да приемат заключения по темата.

Срещата беше анонсирана от българския премиер Бойко Борисов по време на срещата му с германския канцлер Ангела Меркел в резиденция Бояна през януари.

„Радвам се, че във Варна ще има среща между министър-председателя на България, председателите на ЕК, на ЕП. Смятам, че тази среща е добър шанс да се говори и с турския президент за всички въпроси, които ни вълнуват“, заяви тогава Меркел.

На 6 февруари председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган, в което официално отправиха покана за среща на 26 март във Варна. 

В текста се на писмото се посочва, че премиерът Борисов, от името на българското председателство на Съвета на ЕС, е приел да бъде домакин на работната вечеря. ЕС отправя покана към Ердоган за участие, като отбелязва, че Турция полага усилия за решаването на въпроси от вътрешен и европейски характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови