Европейски държави може да забранят да се пътува на католическия Великден

Във Великобритания ще има 35 избирателни секции, защото вече не са част от ЕС, каза министър Захариева

OFFNews 29 януари 2021 в 09:35 3030 0

Датата 4 април, избрана от президента Румен Радев за парламентарния вот, няма да допринесе за висока избирателна активност. 

Европейски държави могат да въведат забрани за пътуванията между регионите си на католическия Великден, който се пада на тази дата. Така част от българските избиратели в чужбина няма да могат да стигнат до секциите. 

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя припомни, че много държави на миналия Великден и Коледа забраниха придвижването от регион в регион, за да ограничат събиранията на хора.

Захариева подчерта, че при обсъждането на изборите, което президентът Румен Радев проведе с представители на българските общности в чужбина, не е бил поканен представител на професионалната дипломация, нито е поискано мнението на МВнР. По думите ѝ тя е разбрала от телевизиите точната дата на предстоящите парламентарни избори.

МВнР прави всичко възможно, за да осигури достатъчно секции в чужбина. За да се разкрие секция извън представителството трябва 60 души да поискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат разкриване на секции, посочи тя. 

Захариева уточни, че във Великобритания ще има 35 секции, защото вече не са част от Европейския съюз. Тя посочи, че от Италия и Испания, където има големи български общности, е получено разрешение за разкриване на секции. Външният ни министър заяви, че в Германия законодателството не позволява разкриване на секции извън официални представителства, но за евроизборите са направили
изключение. 

118 хил. българи са гласували в чужбина на предишните парламентарни избори, от които в Турция най-много – 33 хил., в Турция, каза още Захариева. 

Тя е получила уверение от македноските власти, че БНТ ще получи разрешение да излъчва в страната. От думите й стана ясно, че и три частни български телевизии също чакат лиценз от местния Съвет аз електронни медии. .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови