Европарламентът спря петицията на ДПС за агитация на майчин език

ОFFNews 25 януари 2017 в 15:15 14407 0

Комисията по петициите на Европейския парламент взе решение за затваряне на петицията за агитация на майчиния език, внесена от ДПС, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Петицията бе внесена от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, а в нея се казва, че има нарушение на избирателните права в България заради заложената в Наказателния кодекс забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании. 

От Комисията по петициите се обединяват около тезата, че този въпрос е от правомощията на държавите-членки. Следователно България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство. По този начин се затвърждава решение, взето от българския парламент.

"Европейският съюз, разбира се, няма компетентност в тази област и такава петиция няма правно основание. Съществува ясна законодателна рамка на европейско ниво, подкрепена от съдебна практика на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, по силата на която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава членка и единствено посредством техните национални разпоредби", уточняват от ВМРО. За затваряне на петицията се обявиха Петър Курумбашев, Ангел Джамбазки, Светослав Малинов, Емил Радев и Владимир Уручев. 

"Не може 10 години след членството на България в ЕС българската демокрация да живее с този хроничен проблем“, коментира наскоро вносителят на петицията Кючюк. На 11 януари ДПС внесе в ЕП над 36 хиляди подписа в подкрепа на исканията си.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови