Европа приема директиви срещу двойния стандарт на храните

OFFNews 30 април 2018 в 18:59 4618 0

Участниците във форума "Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата" се обединиха около приемането на общ документ за необходимостта от законодателни предложения в пакета "Нова сделка за потребителите" и за прекратяване на измамните маркетингови практики с хранителни продукти, свързани с двойните стандарти.

Новият законодателен пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен след проучване на политиката за защита на потребителя, с презумпцията, че потребителят е по-слабата страна в отношенията между търговец и потребител и затова трябва да се защитава, обясни еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова, цитирана от БТА.

Според предложенията чрез нов механизъм потребителите ще могат да подават колективни искове, когато има нанесени вреди от търговци или производители. Ще има и по-строги определения за всички продукти, които са с една марка, но с различно съдържание и цена. 

В случаите на разлики в състава и характеристиките на храните от производителите може да се поиска обосновка за причините за тези двойни стандарти, с посочване на обективни причини за това. Ако те не могат да обяснят или предоставят доказателства, тогава отговорният орган ще образува производства срещу тях, като от правна гледна точка това се определя като нелоялна практика, обясни Йоурова.

По време на форума т. нар. Нов търговски механизъм на потребителите е бил обсъден от еврокомисаря заедно с председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Решено е да се въведат и по-точни определения за двойни стандарти за всякакви продукти, които се произвеждат под една и съща марка, но са с различно качество, разясни Йоурова.

В механизма ясно са описани и всички права на потребителите за случаите, когато сключват договори от разстояние.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че в ЕС място за двойни стандарти и потребителите трябва да бъдат защитени от нелоялна търговска практика.

Те се разбраха за изменение на Европейската директива за нелоялните търговски практики на ЕК, съгласно които всяко предлагане на продукт, който е идентичен с друг, предлаган на пазара на няколко държави членки на ЕС и в него има различно съдържание в състава и характеристиките, ще се счита за заблуждаваща, нелоялна практика. Подобна практика е забранена от европейското законодателство.

"Мисля, че целта, която си поставихме като организатори на този форум, ще бъде постигната, а именно ясното послание до всички европейски граждани, че идва краят на двойните стандарти при храните", коментира омбудсманът Мая Манолова и допълни, че в рамките на форума са очертани решенията, сред които е промяната в европейското законодателство. 

В заключителния документ се настоява за силна европейска подкрепа от националните компетентни органи, отговарящи за храните и потребителите, по отношение контрола над маркетинговите практики, свързани с хранителни продукти. Участниците в срещата настояват още Съвместният изследователски център на Комисията да усъвършенства своя подход за хармонизирано сравнително провеждане на тестове, както и да координира тестовете в целия ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови