Еврокомисията дава зелена светлина за пускането на руски газ през България

OFFNews 27 юли 2017 в 13:08 7895 2

Юлиан Христов, Журналист DASHBOARD Новини Съдържание Галерии Коментари (0) Подредба Анкети Потребители Изход ЧерноваПрегледПубликувайАнотирайЗапoмни Вид на новината Чело | Водеща | Акцент | Препоръчано | Анонси | Ексклузивно | Чели ли сте това | Акцент сп

Европейската комисия дава зелена светлина за доставките на руски газ през България. Това е станало с писмо на еврокомисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, научи OFFNews. 

Писмото е в отговор на запитване от българска страна за евентуални преговори за директна тръба от Турски поток към газоразпределителния хъб "Балкан".

Писмото е получено на 19 юли и е адресирано до енергийния министър Теменужка Петкова. Това потвърдиха от правителствената пресслужба.

В него еврокомисарят предлага Булгартрансгаз ЕАД да се свърже с Изпълнителна агенция иновации и мрежи, за да бъде обсъдено преразглеждането на обхвата на предпроектното проучване.

Мигел Ариас Канете уточнява, че Еврокомисията изцяло подкрепя концепцията за газоразпределителния хъб "Балкан", което включва и доставките газ от Русия, който да се транспортира до България и с него да се търгува по правилата за вътрешния газов пазар.

В същото време в писмото се посочва, че ЕК и България ще продължат да обсъждат регионалните последици от едно повторно стартиране на проекта "Южен поток". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

27.07 2017 в 15:25

Лайнари!
Досега тръбата да беше вече изградена.
Съвременната демонокрация в действие - някакви педали в Брюксел да ти разрешат да ди построиш нещо в твой интерес!
 
X

Подкастът на OFFNews