Quantcast

Евроизборите ще са на 25 май

Юлиан Христов Последна промяна на 14 март 2014 в 10:28 3600 9

Изборите за Европейски парламент ще се проведат на 25 май, обяви в парламента днес президентът Росен Плевнелиев.

„Нека партиите проведат отговорна европейска кампания, а не чисто партиен сблъсък по вътрешнополитически въпроси. Нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред“, каза държавният глава, който отчете срещите си с парламентарно представените партии в Месеца на политическите консултации.

Насрочената дата беше очаквана поради ограничения във времевата рамка. Плевнелиев трябва да насрочи евровота най-късно до 60 дни преди самото гласуване. Това означава, че държавният глава има време до 24 март. Дните 22 и 23 май са работни, а според Изборния кодекс изборите в България се провеждат в почивен ден, а 24 май е празничен ден.

Според Плевнелиев кампанията за евроизборите ще бъде тежка и изострена. "Отново ставаме свидетели на очерняне, на кампания, доминирана от компромати. Така не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Не искам да вярвам, че това е целта на част от българския политически елит и на тези, които се чувстват по-комфортно зад кулисите. Този начин на мислене и правене на политика е пагубен за всяка демокрация. Загубата на доверие е цената, която неизбежно плаща всеки политик и всяка партия. Недоверието към институциите обаче е симптом за силна ерозия в цялата политическа система. Това състояние все още е преодолимо - зависи от всички нас. Предстоящата кампания дава такава възможност, която не бива да бъде пропиляна", каза държавният глава.

По думите му страната се намира в "комбинация от кризи", а социалният мир лесно може да бъде нарушен. Плевнелиев е категоричен, че опитите за провокиране на етническо напрежение трябва да бъдат спрени още в зародиш.  

"Протестите показаха, че представителната ни демокрация е в криза. Затова е толкова важно бързо да намерим ефективни механизми, чрез които да я оздравим. Вярвам, че най-доброто средство, което ще даде бързи и качествени резултати е пряката демокрация. Воден от това убеждение, инициирах референдум за изборните правила. За огромно съжаление това предложение предизвика невиждан отпор. Станахме свидетели на опити чрез процедурни трикове референдумът да се отложи или дори да не се проведе. Чуха се какви ли не аргументи срещу моето предложение – въпросите били противоконституционни, нямало как технически да се въведе електронно гласуване и ред други изцяло несъстоятелни и пропагандни доводи. Всеки, който твърди, че да питаш народа си е противоконституционно, показва единствено своето отношение към ценностите на демокрацията. Нека „контра“-културата остане в 2013 г.", каза още президентът.  

Той за пореден път потвърди, че остава зад идеята паралелно с всички избори да се провежда и допитване. "Този подход ни дава възможност да съчетаем ползите от пряката и представителната демокрация, а не да спорим и съпоставяме недостатъците им. Не споделям разбирането, че така ще се размие европейският дебат, защото темите, които поставих отдавна са обект на национален дебат. Нека не обиждаме българските граждани. Българският народ е достатъчно напред в демократичното си развитие и в състояние да направи повече от един съзнателен избор", каза още президентът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2014 в 19:58

Сериозен прецедент е това...

14.03 2014 в 19:43

Кроки, специални поздрави на Хохегерова и Йотова. Много плоско, много...Дори и за червен трол е много зле.

14.03 2014 в 14:37

Не беше зле от тази висока трибуна Плевнелиев да обясни някои факти от миналото си. Например, за участието си във вузовския комитет на БКП във ВМИ "Ленин", където е съсипвал живота и бъдещето на хора с "нездрав класов произход".

14.03 2014 в 13:10

"не трябва да си правим никакви илюзии за наследството на СССР и съветската тоталитарна държава. Европейският съюз и САЩ залагат на дипломацията. Русия обаче вече окупира Крим и е възможно да го анексира на базата на противозаконен местен референдум”. /БРАВО, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ! Ясна, категорична позиция, позиция на европейски лидер, а не на червена комунистическа и русофилска въшка!Петата колона в българския парламент днес имаше една от най-гнусните си изяви - да освиркаш българския Президент в полза на "империята на злато" и в угода на световния комплексар Путин!. И кой е най-вресливият от всички - болният рубладжия Сидеров!

14.03 2014 в 12:22

Това е ПРЕЦЕДЕНТА,bace, не се юркай толкоз, ши получиш аритмия.

14.03 2014 в 12:08

Ей, тролечета малоумни, я тишина! Това е президента на страната, а вие сте форумни плъхове. Жалки същества. Нищо чудно, че не умеете да оцелявате в капиталистическия свят, нали осъзнавате, че ако сайтовете махнат "попълнете текста от картинката" вие можете да бъдете заменени от елементарен скрипт?

Честно да си кажа не ви завиждам, сигурно е мн гадно да ходиш на работа и няква лелка комунистка да те командори да пишеш коментарчета по сайтовете. Вечер се прибираш в панелката и пиеш мастика, за да ти олекне... ама то не олеква, а годините минават... докато червеното шефче си кара немската кола, а ти хвалиш Русия по форумите... ужас

14.03 2014 в 11:44

Това го знаехме, нещо друго съществено.

14.03 2014 в 11:08

Това се знаеше и преди, че ще са тогава - точно днес в ден на трагведия ли намери да отклоняваш темата?

14.03 2014 в 10:33

"... ако се стигне до употреба на военна сила, ще свикам КСНС..."

Да умреш от смях! Ебаси ждрьольото!