Евродепутатите са получили конкретни отговори за Барселонагейт, кюлчетата и записите

OFFNews 27 януари 2022 в 19:15 5907 2

Снимка БТА/Архив

Евродепутатите- членове на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права са получили конкретни отговори за разследванията за Барселонагейт, кюлчетата и записите, за които се предполага, че са свързани с бившия премиер Бойко Борисов.

Това стана ясно от думите пред БНТ на евродепутата и член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към ЕП (LIBE) Елена Йончева.

Йончева обясни, че няма право да коментира по същество какво е казано по време на днешното изслушването на премиера Кирил Петков, главния прокурор Иван Гешев, министъра на правосъдието Надежда Йорданова и министъра на културата Атанас Атанасов. Изслушването в Комисията LIBE e било при закрити врата. 

"Зададохме конкретни въпроси и получихме достатъчно конкретни отговори за делата "Барселонагейт", за кюлчетата и за аудиозаписите. Делата продължават да се водят. Те са от обществен интерес. Може би това не са най-големите корупционни схеми, но са достатъчно значими по своята зрелищност", каза още Елена Йончева. 

Евродепутатът определи изслушванията днес като изключително ползотворни. Според нея за първи път българските институции са показали желание за диалог: "Нямаше предварително подготвени въпроси, а се водеше диалог". 

Относно поисканото от Гешев "по-сериозно наблюдение на България" Йончева заяви, че страната ни трябва да бъде непрекъснато под наблюдение - с цел да бъдат въведени механизми, които да осигурят върховенство на правото и наличие на медийна свобода.

"Пред нас бяха представени всички законодателни промени, които предстоят - реформите в прокуратурата, съдебната система. Става въпрос как ще намерим механизмите, които ще ни позволят ефективно да се борим срещу корупцията, защото не става дума просто да се хване някой при даване на подкуп, а да се закрият тези схеми, в които участват политици и хора, високо в йерархията", категорична е Елена Йончева.

Според нея навсякъде в Европа има корупция, но ситуацията в България е различна, защото се ограбва част от националното богатство.

"Това изслушване е важно, защото от тази години има обвързаност между върховенството на закона и средствата, които Брюксел отпуска. Вярвам, че България ще изпълни всички препоръки, защото не заслужаваме никакви наказателни процедури - те трябва да са само превантивна мярка", допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!