Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Евродепутатите: Имаме нужда от повече сътрудничество с българския парламент

Кристина Минчева 12 май 2023 в 16:16 1117 1

Евродепутати и председателя на НС

Снимка OFFNews

Българските членове на Европейския парламент и председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща в парламента

На среща между българските членове на Европейския парламент и председателя на Народното събрание Росен Желязков стана ясно, че евродепутатите настояват за повече сътрудничество с българския парламент. Те упрекнаха работата на политическите партии.

„Има приети досиета, по които България не е изказала мнение заради липсата на правителство. Заради това имаме нужда от постоянен диалог с парламента, за да имаме национална позиция и готовност да включим България в обсъждането на важни теми, за да се избегнат тежки последствия за държавата. Бихме се радвали да имаме и контакт с комисиите в парламента“, коментира Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ). Тя даде пример с Европейския социален фонд за климата, който се очаква да започне работа от 2025 г. и да подкрепи домакинствата и бизнеса за енергийния преход и квотите за емисиите на сгради и автомобили. Михайлова отбеляза, че от 27 страни членки 20 са заявили готовност, а България още не знае кой ще има нужда от тази подкрепа.

Александър Йорданов (СДС/ЕНП) упрекна ротацията на председателя на парламента и отбеляза, че това е „крайно несериозно“. Според него ротацията е „заигравка с демокрацията“, а партиите трябва да поемат отговорност за създаване на правителство, което да работи по време на целия си мандат, а не за седмици или месеци.

По време на дискусията се засегнаха въпросите за членството на България в Шенген и еврозоната, както и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

Желязков и евродепутатите споделиха общи опасения, че е възможно България да бъде отделена от Румъния в процеса по приемане.

Според Илхан Кючюк (ДПС/АЛДЕ) такова отделяне би било „геополитическо отдалечаване от ЕС“, а Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) коментира, че България изостава значително спрямо Румъния. Като една от причините е липсата на български представители в европейските институции заради невъзможността да се създаде редовно правителство.

„Във всеки разговор с европейските институции първият въпрос е кога ще имате редовно правителство и какво можем да направим ние“, сподели още Ковачев.

Той и останалите български членове на Европейския парламент заявиха ясната си подкрепа за Мария Габриел, като според тях нейните контакти ще дадат летящ старт за България и икономическата рамка ще бъде стабилизирана, за да се преустановят спекулациите какво може да се случи с българската валута. Андрей Слабаков (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) отбеляза, че „най-после културата и образованието ще бъде приоритет в България“.

Евродепутатите заявиха, че винаги са намирали общ език в работата за националните интереси, независимо от коя политическа формация са избрани. Те се надяват да бъдат пример за народните представители.

Желязков отбеляза, че е важно да се отговори на въпроса защо България е важна за ЕС, а „не само да се популяризират европейските ценности“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!