Евгений Дайнов: Има такъв народ са първи на следващите избори

OFFNews 12 май 2021 в 13:50 8481 0

Евгений Дайнов

"Има такъв народ" са първа политическа сила в следващото Народно събрание, коментира политологът Евгений Дайнов в интервю пред БНР. 

Според него се надига вълна в обществото срещу ГЕРБ и заради разкритията в комисията по ревизия на управлението, които "ще отвратят хората":

"Смятам, че "Има такъв народ" ще бъде първа политическа сила след изборите. Слави Трифонов ни показа, че има достъп до качествени хора, които си тежат на мястото. Забележете, че в следващите избори сумарно депутатите на партиите от протеста ще имат достатъчен брой мандати за съставянето на правителство. Слави Трифонов заедно с "Изправи се! Мутри вън! и "Демократична България" заедно могат да формират блок, който най-вероятно ще има мнозинство. Разбира се, компромиси ще трябва да се правят - очевидният пример е фактът, че Трифонов иска мажоритарна система, а другите не."

Дайнов смята, че днес президентът е сложил рамка на едно възможно бъдещо правителство, показвайки, че е възможно хората да се съберат не на почвата на политическа идеология, а на почвата на това, че трябва да се прави почтено правителство, което да възстанови върховенството на закона.

Според политолога, Румен Радев има сантименти и идеи за балансиране на нещата по отношение на Русия:

"С инициативата "Три морета", която има за цел да противостои на нездрави руски намеси в нашия регион, в която той е деен участник, както и с участието му във форума на НАТО, т.нар. Б9, и декларацията, която подписа и той, която беше в посока на това, че Русия става все по-враждебна сила с лоши намерения, тези остатъчни трептения на Радев към Русия се поглъщат от истинската политика, че трябва да се пазим от руски влияния."

Евгений Дайнов смята, че изборите на 11 юли ще завършат процеса на обществено отдръпване от ГЕРБ. 

Според него този процес е започнал още през април 2019 година, откогато се натрупва общественото недоволство към ГЕРБ. По думите му на изборите на 4 април партиите на протеста не са успели да мобилизират достатъчно избиратели, но това няма да се повтори през юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови