Есенна ваканция: Депутатите ще почиват три седмици през октомври

С ''Наглост!'' и ''Политически отпадъци!'' БСП и ИТН опонираха на предложението, съюзило Десислава Атанасова, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и Кирил Петков

Йорданка Веселинова 14 септември 2023 в 13:41 990 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Зала "Света София" в бившия Партиен дом

Пленарната зала в бившия Партиен дом ще е празна почти през целия октомври. По инициатива на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС депутатите си гласуваха есенна ваканция.

Традиционните вносители на съвместни инициативи на (не)коалицията на Десислава Атанасова, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и Кирил Петков предлагат с проекторешение парламентът да заседава само през първата седмица на октомври, а депутатите да се върнат на работа на първи ноември, навръх Деня на будителите.

Текстът бе внесен в деловодството на парламента днес, а след това бе включен като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание (НС). След продължила час размяна на обвинения проектът бе приет със 157 гласа "за" и 33 "против" (2 от "Възраждане", 9 от ИТН и 22 от БСП).

Основен мотив за ваканцията са предстоящите местни избори и опасенията, че парламентарната трибуна ще бъде използвана за политическа агитация. 

Очаквано на предложението се възпротивиха от БСП. Червеният депутат Георги Свиленски видя във ваканцията "наглост", защото НС щяло да работи 6 дни допълнително, но почива 16. Той заяви, че в парламентарната практика наистина има ваканция преди местните избори, но тя никога не е била повече от седмица. Отпор дойде и от ИТН. Тошко Йорданов нарече вносителите "политически отпадъци". Искра Михайлова от "Възраждане" пък се оплака, че народните представители няма да могат да се прибират в избирателните си райони три седмици.

Дебатът продължи в този стил повече от 30 минути, след което съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов излезе на трибуната и попита дали групата на "Възраждане" комуникира с ръководството си и обясни, че тази сутрин на председателски съвет Цончо Ганев и Костадин Костадинов са подкрепили проекторешението и даже били "въодушевени" от предстоящата ваканция.

Предложения за ваканцията се чуваха още миналата седмица. Тогава от ГЕРБ искаха поне седмица почивка, а от ПП-ДБ - две. За да компенсира извънредната почивка, Народното събрание ще провежда по две извънредни заседания седмично следващите три седмици. Така депутатите ще работят по пет дни, вместо стандартните три. 

Освен това, за да не забуксува законодателната дейност, вносителите предлагат във времето на ваканцията да могат да се провеждат заседания на парламентарните комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!