ЕС ще отпусне 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция

43% ръст на мигрантския натиск от началото на 2023 г., хванатите трафиканти са от 18 националности

OFFNews 22 март 2023 в 10:06 1863 1

гл. секретар на МВР Петър Тодоров

Снимка МВР

Гл. секретар на МВР Петър Тодоров

Европейският съюз ще насочи 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция. Това съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

"От вчера имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че ЕК е провела съвещание за нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване и техническо изграждане на нашата граница. Там имаме над 110 км необезпечени технически, другите 200 км. има и там какво да се направи", посочи той.

Средствата ще са за за техника, камери, сензори и автомобили.

След рекордния мигрантски натиск, отчетен през 2022 г., за първите три месеца на годината има ръст с още 43%.

"Предстои изграждане на оперативна група в рамките на Европол, за да можем по целия маршрут на трафика да обхванем лидери на групировки и вече има резултати в това направление", заяви Петър Тодоров.

„В този бизнес се въртят много пари, с тази дейност се занимават както криминално проявени лица, наркозависими и хазартнозависими, така и хора, които са с нормален социален статус, привлечени от бързите печалби и ниските наказания“, каза още главният комисар на МВР.

Хората, които се занимават с нелегален трафик са от всякакъв произход. Към момента са заловени превозвачи на мигранти от над 18 националности у нас.

Тодоров коментира и случая с бременната лекарка, заловена да превозва мигранти. Преди дни тя отрече твърденията на вътрешния министър, че в миналото е била залавяна с наркотици. Петър Тодоров я опроверга като заяви, че данните са потвърдени и има образувано досъдебно производство.

"Над 80 акции срещу купуването на гласове са инициирани през последните дни", каза още Тодоров. Акциите са едновременно срещу нарушаване на изборните права на гражданите и битовата престъпност, тъй като често двата вида престъпления се извършват от един и същи контингент.

Според Тодоров трябва да се повишат наказанията на осъдените за купуване на гласове.

"За съжаление в огромната си част присъдите които следват след акциите са условни след споразумения, което прави отново част от хората в следващите избори участници в този процес. Въпрос на преценка на законодателя е как да коригира наказанията. Моето мнение е, че трябва да се завиши", посочи той.

Служителите на МВР също се проверяват за участие в схеми за изборни манипулации.

"Указанията, които съм дал към областните директори - ако има и най-малък сигнал за някаква зависимост срещу наш служител, в спешен порядък да се извършва проверката и най-малкото, което може да се случи, е този служител да бъде ротиран в друг район, където няма такива обвързаности", каза Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови