ЕС ни разрешава да ползваме до 90 найлонови торбички на година (видео)

OFFNews 28 април 2015 в 18:56 3618 0

Снимка OFFNews

Съгласно нови правила, одобрени днес от Европейския парламент, страните от ЕС трябва да намалят използването на най-често срещаните найлонови торбички.

Това законодателство ще създаде печеливша за всички ситуация, твърди докладчикът по темата Маргрете Аукен (Зелени/ЕСА, Дания).

Става въпрос за огромен екологичен проблем. Милиарди найлонови торбички попадат директно в природата като непреработени отпадъци. Това вреди на природата, на рибите, на птиците и ние трябва да се справим с този проблем, добави Аукен.

Европейската комисия заяви, че страните трябва да се справят с проблема сами, но те не го правят! Според изчисленията на Комисията 740 милиона евро ще бъде спестени на година, каза още Аукен.

Страните членки на ЕС ще могат да избират: или да предприемат мерки за намаляване на средното годишно потребление на бионеразградими найлонови торбички до 90 броя за всеки гражданин до края на 2019 г. и съответно до 40 тънки найлонови торбички до края на 2025 г.; или да гарантират, че до края на 2018 г. тези торбички няма да се предлагат безплатно на клиентите.

Освен това Европейската комисия ще трябва да извърши оценка на въздействието върху околната среда на оксоразградимите полимери, които се разпадат на малки частици, и да предложи подходящи мерки.

До 2017 г. ЕК ще трябва да предложи етикетиране и мерки за маркиране на биоразградимите и компостируемите найлонови торбички, които да важат в целия ЕС.

През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал около 198 найлонови торбички, като близо 90% от тях са били тънки. Ако не се предприемат мерки, се очаква, че потреблението на найлонови торбички ще продължи да нараства. Около 8 милиарда найлонови торбички са се превърнали в отпадъци в ЕС през 2010 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови