Ердоган ще дойде във Варна, само и само за да запазим споразумението за мигрантите

"Австрия твърдо стои зад приемането на България в Шенген"

OFFNews 15 март 2018 в 22:24 5540 1

„Имаме еднакво разбиране за опазването на границите – да го правим така, че хората в Европа да се чувстват сигурни, да го правим с хуманно отношение към търсещите убежище, и в същото време европейската дипломация да работи. Една-единствена цел си поставяме за лидерската среща във Варна на 26 март – за продължаване на действието на споразумението с Турция, за да предпазим Европа“

Това заяви на пресконференция в резиденция "Бояна" премиерът Бойко Борисов след срещата си с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц.

През февруари председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган, с което го поканиха на среща във Варна на 26 март.

„Благодарни сме, че България добре охранява външните граници. България е много активна и се надявам и други да я последват, ние трябва да подкрепим България. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова много по отношение на опазване на границите“, заяви днес на пресконференцията в Себастиан Курц.

Австрия твърдо стои зад приемането на България в Шенген, посочи той.

Курц и Борисов обявиха, че ще продължат да работят заедно за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани - като възможност за стабилност и просперитет в региона, но и в цяла Европа. Те подчертаха важността на стартиралите проекти за свързаност в областта на енергетиката, транспортната и дигиталната инфраструктура.

На Срещата на върха през май в София ще бъде обсъдено задълбочено хибридното финансиране на всички проекти, за да може процесът на приобщаване на страните от региона да стане необратим, каза българският премиер.

Изискването за членство в ЕС е да се затворят преговорните глави, но това отнема време. Що се отнася до инфраструктурните проекти – хората живеят днес. Затова пътищата, жп линиите, пристанищата – те са необходими днес, за да останат и младите хора в тези държави, да имат перспектива. Това ще подпомогне и процеса на присъединяване. Ето защо работим заедно с Австрия, за да няма прекъсване, коментира Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8957

1

sinia sova

16.03 2018 в 09:29

Какви проекти,какво финансиране?Боже,тези европейци,луди ли са да се връзват на глупостите на тиквоний?За хъбчето Балкан трябва трябва да има поне 3 независими източника на газ.Ние какво имаме до сега-първо руски,второ руски и трето руски и евентуално румънски газ.За Белене майтапа е още по-голям-тя от похарчените за нея милиарди,вече е много скъпа и с реактори вече морално и технически остарели.Кой ще е луд да се хване на тази въдоца!Другото са мегаломанските фантазии в главата на един психопат,и неговото нахалство да занимава с тях цяла Европа!
 
X

Да помогнем на украинските деца!