Ердоган подкрепи негласния съюз между ГЕРБ и ДПС

Ще обжалваме решението на ЦИК за видеонаблюдението в секциите, каза Христо Иванов

OFFNews 10 февруари 2021 в 09:28 2204 0

Не търсим повод да оспорваме изборния резултат. Нашата цел е да проведем легитимни избори и цялото общество да има доверие в техния резултат. Прозрачността на отчитането на гласовете е ключов елемент в това, какъвто и да е резултатът.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по Нова тв. 

Твърдим, че моментът на отчитането на бюлетините е момент, в който няма никакви пречки този процес да се излъчва пряко. Нашата платформа предоставя технологичната възможност тези стриймове да бъдат събрани на едно място, така че наистина да се постигне прозрачност. Ще обжалваме решението на ЦИК, което фактически препятства тази възможност, каза още той. Става дума за момента, в който гражданите вече са излезли от секциите, а комисиите са започнали да броят гласовете. Ако някой от членовете на комисиите не иска да бъде сниман, той не става част от изборния процес, заяви Иванов. 

Има много съмнения, че с едно драсване на химикалката, бюлетината става невалидна, допълни той. По думите му всеки от служебните лица може с един айфон да излъчва. 

Въпросът не е колко гласове ще дойдат за нас от чужбина. Правим усилия да изпълним един голям национален приоритет. Навсякъде, където има и един български гражданин, е България. Това изисква българската държава да полага много сериозни усилия да ангажира в изборния процес всеки един гражданин, който иска да може да гласува. Борим се за възможността всеки български гражданин да може да гласува за когото иска”, коментира още съпредседателят на "Демократична България. Искаме да инвестираме в изборен процес, който може да рестартира българската демокрация и всички ние да имаме доверие в него, каза още Иванов. 

От работата ни с наши граждани в Турция знаем, че сред тях има много убедени демократи, затова ДПС не иска промените, защото картината ще бъде много по-различна от досегашната, смята Христо Иванов. Ердоган подкрепи негласния съюз между ДПС и ГЕРБ, категоричен бе той. По думите му залогът е разпределението и харченето на парите от Европейския съюз. 

Вярвам, че ДПС, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция също ще продължи да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите връзки с България, каза турският президент Ердоган, който отправи емоционално видеообръщение към ДПС по повод 10-ата Национална конференция на партията през декември. 

За момента това, което виждаме от МВнР, показва желание Външно да си свърши работата, дано това да продължи така, похвали Иванов министър Екатерина Захариева. 

Запитан дали е възможно ДБ да състави правителство с БСП, с партията на Слави Трифонов и с Мая Манолова, той отговори: „Зависи от това дали и с кого можем да намерим припокриване на нашите 12 приоритета, които обявихме в края на декември. 

Не бихме участвали в управление с мандат на ГЕРБ, ДПС или БСП, категоричен бе Христо Иванов. Властта за нас не е самоцел, подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!