Ердоган на тръгване за Варна: Членството ни в ЕС остава стратегическа цел

OFFNews 26 март 2018 в 15:57 5587 0

Реджеп Тайип Ердоган

Присъединяването на Турция към ЕС остава стратегическа цел за Анкара, заяви президентът Реджеп Ердоган на международното летище "Ататюрк", преди да отлети за срещата ЕС-Турция във Варна.

Тази вечер у нас той ще разговаря с премиера Бойко Борисов и с лидерите на Европейския съвет и Еврокомисията - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер в двореца "Евксиноград".

На срещата турският президент ще настоява да бъдат премахнати пречките пред членството на страната му в ЕС. Ще бъде обсъден и - както се изрази Ердоган - "провалът на европейските лидери да удържат обещанията си относно сделката за сирийските бежанци", предаде кореспондент на БНР.

Турският президент добави, че очаква от ЕС "безрезервна подкрепа за борбата на Турция с тероризма".

Ердоган е придружаван от министъра на енергетиката Берат Албайрак, външния министър Мевлюд Чавушоглу и министъра на европейските въпроси и главен преговарящ с ЕС Йомер Челик.

Колкото по-силен е диалогът на Турция с България, толкова по-полезно ще е това за целите Балкани, заяви на тръгване Реджеб Ердоган. Той изказа благодарност на „приятелска и съседска“ България за организирането на срещата и съобщи, че преди нея ще обсъдят с българския премиер Борисов двустранните отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!