Ердоган идва, а Радев почете падането на Одрин и поиска обезщетения за тракийските българи

OFFNews 26 март 2018 в 13:01 7368 6

Разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува.

Това каза държавният глава Румен Радев по време на тържествено поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата, съобщи Агенция „Фокус“.

"Преди 105 години на днешния ден, камбаните на храма „Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии - преследването, изтреблението и разорението на тракийските българи", заяви държавният глава.

Президентът добави, че в Деня на Тракия мястото на всеки български държавник е тук, сред наследниците на тракийските бежанци.

"Да поискаме прошка, да почетем жертвите, да ви чуем и да отстояваме заедно правата ви на български граждани", каза Румен Радев.

По думите на държавния глава въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да се премълчава от никакви съображения.

"Това е въпрос на справедливост. Търсенето на решение на този казус не е анахронизъм, а част от съвременния европейски прочит на историята. Той е в духа и практиката на днешната международна политика. Българското общество няма да допусне историческата истина да бъде преиначавана, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения”, заяви президентът.

Събитието се проведе пред паметника „Одринска епопея“ в градинката до църквата „Св. Николай Софийски“.

В честването на годишнината взеха участие още вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, народни представители, общински съветници и десетки граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8957

6

sinia sova

27.03 2018 в 09:04

Викторе,животът е днес,но за "белите" държави...България е пленена държава от гербарската мафия и нищо в живота ни днес не е както трябва.А ти не бери грижа за президента,освен български той знае английски и немски ,все ще съумее да обсъжда проблемите с ердоган.Освен това е почтен и смел.Ако го сравниш с БХ...а бе мяма място за сравнение!!!

18551

5

Нострадамус

26.03 2018 в 17:28

Поздравления за Президента Радев! Той е най-достойният и най-интелигентен от всички политици! Явно само той познава добре българската история и защитава интересите на българите бежанци от Одринска Тракия,за разлика от Б. Борисов и Цветанов които са непросветени и не милеят за сънародниците си!

10571

3

Hissarion

26.03 2018 в 14:05

Скоро ще има възможност да попита лично Ердоган-паша.

8957

2

sinia sova

26.03 2018 в 13:33

Викторе,май доста хора в България не познават миналото си ,затова днешният ни живот е на опашката ЕС!Затова избират все мафията герб и психопатът престъпник да ни управлява! А президентът е почтен човек!2,5
милиона българи го избраха ,за да не ни излага пред света гербарската комунистка цеца цачева!!!