ЕП подкрепи призива България и Румъния да бъдат приети в Шенген

OFFNews 08 юли 2021 в 14:14 2156 0

Европейският парламент прие доклад, в който настоява за приемането на България и Румъния в Шенген, защото са изпълнили изискванията. Призивът бе приет с 505 гласа "за", 134 "против" и 54 въздържали се, съобщава БТА.

Хърватия също е изпълнила изискванията, но евродепутатите са обезпокоени от съобщенията за нарушения на правата на човека по границите и се надяват страната да осигури по-добра работа на граничарите.

Евродепутатите приветстват това, че Хърватия проследява действията на полицията спрямо незаконните мигранти и кандидати за международна закрила.

ЕП призовава за възстановяване на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство, прекъснато заради пандемията от Ковид. Евродепутатите отчитат, че някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам незаконно. Според тях Европейската комисия следва да започне процедури за нарушение. ЕП изразява безпокойство от сведенията за отблъскване на мигранти от страна на граничната служба "Фронтекс" по външните граници на Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови