ЕП отказа да свали имунитета на Елена Йончева

OFFNews 15 февруари 2022 в 10:20 2014 0

Снимка БТА архив

Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Решението бе взето с тайно гласуване снощи, в което 418 евродепутати отхвърлиха искането, 264 го подкрепиха, а 11 се въздържаха.

Резултатите от гласуването бяха обявени тази сутрин, съобщи БТА. Българската прокуратура поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари.

В одобрения доклад на ЕП се отбелязва, че Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

В документа се посочва, че работата на Йончева е свързана с дейността на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, включително като част от делегацията, която посети нашата страна миналата есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови