Емил Димитров: 40% от ВиК дружествата у нас работят без разрешително

Ако бъде приложен законът, половин България ще остане без водоподаване

Ирина Евгениева 27 февруари 2020 в 15:30 3989 1

40% от ВиК дружествата у нас работят без издадено разрешително, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в Министерски съвет. 

По думите на екоминистъра утре всички ръководители на институции в България, които са свързани с Министерството на околната среда и водите ще се срещнат с него.

"Проблемът е следният: ако нашето министерство изпълни указанията да затвори всички водоизточници, които нямат издадено разрешително - 50% от територията на България трябва да бъде затворена за ползване", поясни той. 

Екоминистърът обясни, че броят на ВиК операторите, които ползват питейно-битово водоснабдяване, е 7 400, като от тях - 2 960, нямат издадено разрешително.

Дълговете на ВиК - дружествата са 32 млн.лв., а за 17 млн. лв. се водят дела, добави Димитров. 

"Имам справка за 32 млн. лв. дълг, в такъв случай цялото министерство трябва да бъде задържано затова, че ВиК дружествата нямат пари да си преведат таксите", каза екоминистърът и припомни, че предшественикът му Нено Димов е "в ареста затова, че един град няма вода".

По думите му, ако бъде приложен законът в цялата му строгост, те трябва да бъдат затворени и половин България да остане без водоподаване.

Всички служители от министерството са изправени пред хипотезата или да влезат в ареста, ако не приложат закона, или да спрат водата на своите съграждани за неуредени проблеми за 30, 40 или 50 години назад, обясни той. 

Само за вчерашния ден са били освободени четири човека, които са си подали оставките. 

"Хората не са виновни. Да разреша ли хората да си подадат оставките? Защото те не искат да страдат за проблеми от 30 години, а някой е решил да ги вземе за изкупителна жертва и да се обучава по тях. Утре като се наредят всички да си подадат оставката! Какво мога да направя? Да я върна ли и да сложа моята?", попита министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

28.02 2020 в 23:50

За това ли бе Емиле,
вчера сутринта ми се обажда чиновничка от от В и К
по телефона, за да ме кандардисват
да си платя просрочената сметка за студена вода на
стойност от . . .10,48 лева !