Елена Йончева: Производството ни трябва да бъде подпомагано от държавата

OFFNews 07 май 2019 в 14:49 2917 0

Българското производство трябва да бъде подпомагано от държавата, а малките и средни фирми да бъдат поощрявани, а не рекетирани. 

Това заяви водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева на среща с работници в шивашка фабрика в Бяла, област Русе, в която работят над 100 души. Тя коментира, че за последните 10 години, 50 000 производствени предприятия  са затворени заради рекет и произвол на държавата.

„Чуждестранните инвестиции за това време  са спаднали 11 пъти. През 2008 г. са били 9 млрд. евро, а през 2018 г. те са под 1 млрд. евро. Този спад според Световната банка се дължи на три фактора -  корупция, лошо работеща съдебна система и липса на предвидимост”, каза още водачът на листата на левицата.

Елена Йончева добави, че достъпът на малките и средни предприятия до нови технологии трябва да бъде улеснен. „В същото време не трябва да загърбваме и големите предприятия и заводи, в които работят стотици българи. Тяхното производство също трябва да бъде подпомагано, за да бъде рентабилно на това- в големите европейски държави”, коментира Йончева. Тя добави, че въпреки корупцията и натиска от страна на държавата, предприятия като това, в Бяла, продължават да получават поръчки и да ги изпълняват, защото работа им е качествена. По думите й това, че продукцията е предимно за износ говори за качеството на работата. 

Елена Йончева каза още, че България вече 12 години е част от ЕС, а разликите в икономическото ни развитие, продължават да са огромни. „В годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН е констатирано, че на страната ни ще са необходими 44 години, за да достигне средните за Европа темпове на развитие. Това, обаче, много бързо може да се промени, ако имаме обща политика по доходите, ефективна борба с корупцията и ефективно разходване на европейските средства, които да не отиват в няколко фирми и политици”, категорична бе Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови