Елена Йончева: Има сили, чиито интереси са във войната с ИД

OFFNews 20 ноември 2015 в 08:27 7958 9

В момента не се водят реални действия срещу "Ислямска държава", изобщо срещу джихадистите, те се използват, за да се свали правителството на Башар Асад в Сирия. Има сили, които имат интерес Франция и Европа да бъдат въвлечени във война. Не казвам, че това е САЩ. 

Това заяви тв журналистът Елена Йончева по Нова тв. Няма сили за сигурност, полиция, която да гарантира, че няма да има такива атентати. Единственият начин да спрем това е нашият свят да спре да се заиграва с различни групировки за свои цели, да се прекъсне финансирането на "Ислямска държава", Ал Кайда и др., както и снабдяването с оръжие. ИД вече функционира като държава. На 19 август 2014 г. Франция призна, че финансира умерената сирийска опозиция, подчерта Йончева. 

„Според мен атентатът в Париж има конкретна цел. Тази цел е сплашването не само на Франция, но и на цяла Европа. Европа е на път, начело с Франция, да се включи към тази реална антиислямистка коалиция. Има вече такава коалиция от 62 държави, която официално действа от септември 2014 г. Но Франция се включва за първи път на 30 септември 2015 г. Една седмица преди атентата в Париж – на 5-и ноември, франското правителство обявява, че изпраща самолетоносача на Шарл де Гол, за района на Персийския залив. Сега той вече се намира в района на Средиземно море, коментира още Йончева.

„Има сили, които имат интерес и стоят зад „Ислямска държава” или онова, което ние наричаме крайни ислямисти”, допълни тя. 

Атентатите в Париж са само началото, това ще продължи дълго и ще вземе много жертви, каза пък Христо Смоленов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!