Елена Йончева в черен списък на Порошенко

OFFNews 17 септември 2015 в 11:33 4588 4

Снимка БГНЕС - архив

Тв журналистката Елена Йончева и атакистката Магдалена Ташева са включени в черен списък на украинския президент Петро Порошенко, чийто указ за това е качен на официалния му сайт. Санкциите засягат около 400 души и над 90 фирми, на които се забранява достъп в Украйна. 

Причината: представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на страната. 

Официалната формулировка е: "Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи". 

С подобна формулировка в списъка са включени граждани на още 22 страни, сред които Украйна, Русия, Чехия, Унгария, Сърбия, Полша, Италия, Испания, Франция, Гърция, Швейцария, Великобритания, Израел, САЩ, Турция, Латвия и др. 

В черния списък са и журналисти от Би Би Си, "Ел Паис" и "Ди Цайт", много руски политици и представители на сепаратистите в Донбас. На фирмите пък се забранява за срок от година извършване на бизнес в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови