Елена Йончева: Границите на България ще са по-защитени с новата Агенция за убежището

OFFNews 16 декември 2021 в 14:39 1477 0

С влизането в сила на регламента за новата Агенция за убежището, ЕС вече ще има повече възможности да управлява мигрантските потоци. Държавите членки, които традиционно поемат най-голямата тежест от мигрантски кризи, сред които е и България, ще са по-защитени.

Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след като в сряда вечерта в Страсбург участва в церемонията по подписването на регламента заедно с председателя на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли. Тя водеше преговорите по новото законодателство от страна на ЕП. От името на Съвета на ЕС споразумението беше подписано от министъра на външните работи на Словения Анже Логар, който в момента председателства Съвета.

Докладът „Йончева“ беше приет с голямо мнозинство от ЕП през ноември и е първият и единствен до момента пробив в реформата на европейското законодателство по въпроса за убежището от години. Темата е чувствителна, особено след мигрантската криза от 2015 г., когато се противопоставиха вижданията на държавите членки за това как ЕС трябва да управлява миграционните процеси. Дълго време изглеждаше, че компромисът между тях е невъзможен. 

С регламента за Агенцията за убежището съществуващата европейска служба в тази област, базирана в Малта, ще бъде превърната в пълноправна агенция по подобие на Фронтекс и Европол, която ще има повече правомощия, експерти на разположение и финансова обезпеченост. По-бързо и лесно, но същевременно прецизно и точно, ще се преценяват молбите на мигрантите за убежище. Държавите членки ще бъдат подпомагани, за да пренасочват пристигащите чужденци по границата, като в същото време ще се следи за спазването на човешките права. Ще се отчита и рискът от терористични заплахи.

Агенцията ще даде възможност на страните на външните граници на ЕС като България да не зависят от интересите и политическото поведение на съседни държави, които превръщат миграцията в инструмент за натиск, коментира още Елена Йончева. Тя уточни, че регламентът ще влезе в сила в средата на януари 2022 г. и ще има пряко действие в държавите членки.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови