Електронно гласуване на всички видове избори може да има през 2019 г.

Мартин Георгиев 20 октомври 2017 в 12:51 8850 2

Изграждане и внедряване на електронно гласуване до 2019 година за всички видове избори предвижда проектът на Държавна агенция "Електронно управление", съфинансиран от Европейският социален фонд. Прогнозната цена за реализирането му е 1,5 млн. лв.

Целта на проекта е да бъде въведено електронно гласуване като алтернатива на изборната бюлетина и машинното гласуване. Очаква се избирателят да може да даде своя вот дистанционно в деня преди изборите, като съществува възможността той да бъде променен след гласуване посредством бюлетина в изборния ден. Системата за електронно гласуване ще бъде пригодена за всички видове устройства, които използват интернет.

Очаква се в началото на ноември да бъде представен анализ на практиките на електронното гласуване в други страни. Следващият етап от проекта за дистанционно и електронно гласуване ще включва изграждането на функционалностите и провеждане на експерементации със системата. 

През декември ще бъде обявена открита процедура за избор на изпълнител на проекта, като основният критерий ще е максимално точното изпълнение на заложените характеристики в системата за електронно гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

Val Ivanov

22.10 2017 в 19:02

Одобрявам!!!
п.Иванов

23293

1

Стефан

20.10 2017 в 21:32

Това е сигурен начин, аз лично да НЕ гласувам. Никак. Щом с единствения си глас, ще играя срещу милионите гласове на хакерите.
 
X

Подкастът на OFFNews