Екзакта: ГЕРБ води с 10% пред ''Продължаваме промяната'', ако изборите бяха днес

OFFNews 05 февруари 2023 в 14:09 15243 24

Снимка Екзакта

Проучването

Ако на 5 февруари се провеждат избори за Народно събрание, ГЕРБ-СДС получава 26,6% подкрепа, "Продължаваме Промяната" (ПП) - 16,4%. Третата позиция се запазва за ДПС с 12,8%.

Това показва национално проучване в периода 30 януари до 4 февруари 2023 г. на "Екзакта Рисърч Груп", проведено по метода „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

При избори днес БСП е четвърта политическа сила с 12% подкрепа. "Възраждане" се нарежда на следваща позиция с 10%, а "Демократична България" (ДБ) е със 7,3%. "Български възход" (БВ) взима 4,2% от изборната подкрепа, сочат още данните на "Екзакта". Под 4-процентовата бариера остават "Има такъв народ" (ИТН), ВМРО и НДСВ.

"Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с хартиена бюлетина, 88% от българите допускат, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора в сравнение с тези, които гласуваха на парламентарния вот през октомври 2022 г.", коментират от "Екзакта".

Според 60% от интервюираните страната ни има нужда от нови партии, различни от досегашните. Това заявяват по-често жени, нискообразовани и бедни респонденти, жители на малките градове и на селата и като цяло хора, които имат високи очаквания към новите политически субекти, сочат резултатите от проучването.

Една четвърт от интервюираните допускат, че НДСВ могат да влязат в следващия парламент. Според 76% това не е възможно. В доброто представяне на НДСВ на вярват по-често хора на възраст над 50 години и жители на столицата. По около една пета от избирателите на големите партии допускат възможността НДСВ да влезе в следващ парламент и в това виждат възможност за политическо партньорство, показват данните.

Съвместното явяване на ПП и ДБ на предстоящите избори се одобрява от близо 40% от интервюираните в настоящото изследване - по-често от жени, от висшисти, от хора на възраст между 30 и 60 г. и от жители на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени сред избирателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали коалицията ще постигне резултат с „добавена стойност” или пък изборният ѝ резултат ще бъде под чертата на механичния сбор, анализират също от "Екзакта".

Месец преди началото на предизборната кампания нагласите за предстоящия парламентарен вот показват стабилна електорална кондиция на ГЕРБ и известно свиване на електоралната тежест на ПП, сочат данните.

"Предвид събитията и скандалите (не само вътрешнополитически), предшествали и съпътствали теренната работа по това изследване, регистрираните обществени нагласи месец преди официалния старт на предизборната кампания са важен ориентир", коментират от "Екзакта".

За последния месец продължава да намалява одобрението към работата на президента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му (48% към 39%). Одобряват го болшинството избиратели на БСП, на БВ и на ИТН. Оценките за работата му, обаче, все повече са полюсни и политически обагрени, отчита агенцията.

В самия край на работата на 48-то Народно събрание Вежди Рашидов получава значително повече одобрение за работата си като председател на НС в сравнение с одобрението на парламента като институция (28% към 7% неодобрение). Рашидов получава добри оценки от над две трети от избирателите на ГЕРБ, както и от над половината избиратели на ДПС, сочи проучването. За последния месец с 3% намалява одобрението към работата на новия/стар служебен премиер Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го одобряват, показват още данните.

Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира. За сметка на това, вътрешнопартийната подкрепа за тях става все по-твърда. В самия край на работата на 48-то Народно събрание, най-одобряваните лидери на парламентарни партии продължават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев. Те получават по 24% одобрение, като неодобрението към Борисов остава значително по-високо от това към Янев. Висока е подкрепата за Бойко Борисов сред избирателите на ГЕРБ - одобряват го 94% от тях, коментират от "Екзакта".

От началото на годината с няколко пункта се свива одобрението към лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Към 4 февруари те са одобрявани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%. И двамата са във висока степен одобрявани от избирателите на ПП (от по над 90% от тях). Петков и Василев получават добри оценки най-често от жители на столицата и от образовани българи, отбелязват от агенцията.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на одобрение и на неодобрение. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%. Нинова е подкрепяна от 94% от избирателите на БСП, а Карадайъ – от 92% от избирателите на ДПС, допълват от "Екзакта".

Костадин Костадинов е одобряван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Той е подкрепян от 91% от избирателите на „Възраждане”. Над средните стойности е одобрението му сред бедни и нискообразовани жители на малките населени места.

Христо Иванов е одобряван от 12%, а неодобрението му е 70%. 83% от избирателите на ДБ го подкрепят. Иванов е одобряван по-често от хора в активна трудова възраст и от образовани респонденти. Атанас Атанасов е одобряван от 8% от българите, като неодобрението му е 69%. 71% от избирателите на ДБ одобряват лидера на ДСБ. Над средното одобрение за него регистрираме сред висшисти и сред жители на населени места извън столицата, отбелязват още от "Екзакта".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

30

AlexT

07.02 2023 в 14:23

Може да си АПОЛИТИЧЕН,но трябва да ти ПУКА, да участваш,да ГЛАСУВАШ, защото ПОЛИТИКАТА засяга и твоя живот, бъдеще,благосъстояние.

Може да си аполитичен,но някои ОГРАБВАХА твоите пари, бъдеще,надежди, а сега искат ПАК: доган,Боко, пеевски,ниновци,златевци,ДС мутри.

ЕС или блатото на путин, ЕС или копейките и ниновците, ЕС или обратно в руското тресавище, МИЗЕРИЯ и БЕЗправие!

Може да не харесвате ген.Атанасов или Христо Иванов,но другото е ВЛАСТ на доган,пеевски,ДС мутри,Боко,наглата руска агентура-МАФИЯТА !

Може би искате БЪДЕЩЕТО ви да ЗАВИСИ от сикаджията,доган,копейката,нинова,руската агентура!? Я го помислете !

И само, ако го нямаше НАТО,САЩ , сега путин щеше да ви МОБИЛИЗИРА, пушечно месо – за завладяване на Франция,Италия, Англия и т.н. И това го помислете !


-240

28

редовно четящ

06.02 2023 в 17:22

И мармотът на екзакта им завива шоколади в банкноти от по 500 евро.

14469

27

случайно прочетох

06.02 2023 в 16:21

"Това показва национално проучване в периода 30 януари до 4 февруари 2023 г. на "Екзакта Рисърч Груп", проведено по метода „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната."

От тези 70 населени места сигурно 60 са колониални на герберастията и хората едва ли ще си кажат предпочитанията.

А Сашките да не бързат с истеричната радост.Тиквата е пътник....

805

23

Fear

05.02 2023 в 22:54

Прост народ (+ проста Тиква) - слаба държава!

3767

22

Име на профила

05.02 2023 в 21:04

Те хората в тази територия и вътрешни тоалетни не са искали... Това отчасти обяснява вота за гроб, но и за по-временни явления като атака, патрЕоти и в момента израждане...

5827

21

pisnamiotmutri

05.02 2023 в 21:02

Хартията гарантира точни проценти. Здравейте руско-турски роби.