Екоминистърът: Фекалии се стичат в "Сребърна" от години. Ще има наказани

OFFNews 21 февруари 2015 в 12:59 1873 2

Ивелина Василева

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите

Фекални води се изливат в езерото "Сребърна" от години. Това е показала проверката на Министерството на околната среда и водите, стана ясно от думите на екоминистърът Ивелина Василева в интервю за Нова тв.

Преди 12 години по проект започва изграждането на пречиствателна станция и хората спират използването на септичните ями. Общината решила да изгради пречиствателна станция и държавата отпуснала над 4 млн. лева. Три години по-късно строежът спрял с обяснение, че не достигат средствата. През 2010 г. проектът спрял окончателно. От тогава фекалиите се изливат в три ями до езерото, защото повечето жители спрели да използват септичните си ями. Напправили канал към езерото и водата директно влизала непречистена в езерото. Каналът бил прокопан от работници, наети от фирмата изпълнител по онова време.

"Безспорно е притеснително това, което видяхме. То сочи към години безотговорност. Цялата история говори, че все още няма въведени в експлоатация съоръжения. Това сочи проверката на МОСВ, Регионалната дирекция по околната среда и води, Басейновата дирекция, община Силистра, областната управа. Тя установи, че част от съоръженията, които не са въведени в експлоатация, включват и помпени станции, към които се отвеждат и отпадните води на село Сребърна. Тези помпени станции имат саваци, които са в отворено положение, и чрез тях отпадните води преминават в т. нар. ями, които са в близост до резервата. От там действително има отток към езерото. Разпоредихме на кмета на селото да прекрати всякакво оттичане на води към резервата. Кметът разпореди зариване на ямите. Проследяваме изпълнението на препоръките", заяви министър Василева.

Тя заяви още, че кметът на Силистра е поел ангажимент в понеделник да свика изпълнители, проектанти и надзорници на проекта, за да се предприемат действия и в максимално бърз порядък да се приключи изпълнението на проекта.

Пречиствателната станция вече е там, тя вече е там, има акт 16, но не е въведена в експлоатация.

"Не мога да коментирам защо. Това е дълга история. Според мен компетентните органи трябва да се произнесат. Това е ангажимент на общината. Не може по този начин да се оставят нещата. Това са години наред. Резерватът "Сребърна" - едно безспорно национално богатство - е в риск", отговори министърът на въпроса защо това се е случило.

Василева обеща да има и дисциплинарни наказания на служители в Регионалната инспекция по околната среда, които "са се отнесли несериозно към сигнал, подаден от граждани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!