Екоминистърът Асен Личев - приятната изненада в служебния кабинет

Владимир Йончев 11 май 2021 в 16:53 9629 0

Министърът на екологията Асен Личев е най-приятната изненада в новия служебен кабинет.

Репортерите, които дълго са държали един ресор, знаят, че тук-таме в министерствата се намира по някой от оная порода доайени, на които целия им живот е минал в едно министерство и много по-добре от често сменящите си министри знаят тайните му и как функционира системата.

Асен Личев е дългогодишен директор на дирекция "Води" и е толкова отдавна в министерството на екологията, както и да се е казвало през годините, че повечето репортери вероятно не са били родени. По-възрастните от нас го знаем като човека, който във всяка една минута можеше да ти каже оттока на всяка една река в момента, колко остава до преливането й и коя дига е проблемна.

През 2004 г. ръководеше разработването на Закон за управление на водите. Той бе приет на първо четене от Народното събрание и след това замразен завинаги.

Защо ли? Защото в написания от Асен Личев закон се казваше, че ако загубите по водопреносната мрежа са над 25% те трябва да са за сметка на ВиК или концесионера, а не да се надписват в сметките на потребителите.

Личев беше почти единственият човек в системата, който не се страхуваше да влиза в конфликт с министъра си, който и да е той. В същото време беше един от малкото в министерството, които можеха да водят спокоен и експертен диалог с неправителствените организации, макар често да бяха на различни мнения.

Любопитен факт е, че беше пенсиониран през февруари 2017 г. - от предишното служебно правителство на Румен Радев. Според слуховете - насила, защото никой не може да го накара да подпише становище, с което не е съгласен, което е проблем за всеки министър.

Според мнозина именно уволнението на Личев от дирекция "Води" е първопричината за водната криза в Перник. Експерти от МОСВ разказват, че много преди сухия режим са имали информация и прогнози, че нещата отиват на лошо, но не са имали гърба на Личев, за да се опълчат на интересите, които източиха язовир "Студена".

При създаването на "Българския ВиК Холдинг", който сега комисията на Мая Манолова разследва, Личев беше поканен за  негов директор от зам.-регионалния министър Николай Ненков. Не само отказа, а и обяви, че тази структура е неефктивна и ненужна, а вкараните в нея 1 милиард лева ще потънат в чекмеджета.

Личев е първият и засега единствен човек, който постави проблема за изчезващите карстови води при строежа на магистрали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови