ЕК удължи с шест месеца Временната рамка за държавната помощ за коронавирус

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2020 в 17:20 1274 0

Европейската комисия удължи с шест месеца свързаната с коронавируса Временна рамка за държавна помощ. 

Рамката ще действа до 30 юни 2021 г. В първоначалния си вариант трябваше да действа до 31 декември 2020 г.

Временната рамка бе приета в началото на коронавирусната пандемия на 19 март 2020 г., за да се подкрепят икономиките на държавите членки. 

Тя позволява на членките да гарантират, че всички видове предприятия имат достъп до достатъчно ликвидност, както и да не позволят на икономическата дейност да спира по време на епидемичния взрив от COVID-19 и след него.

"Удължаваме срока на действие на Временната мярка, за да се отговори на продължаващите нужди на бизнеса, като същевременно се защитава единния пазар на ЕС", заяви изпълнителният зам.-председател ЕК Маргрете Вестагер. 

С днешното удължаване се въвежда и нова мярка, с която ще се позволи на държавите да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30% за този период в сравнение със същия период на 2019 г. 

С подкрепата ще се поемат част от фискалните разходи на бенефициентите в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие. Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване.

Междувременно разделът, чрез който се дава възможност за подпомагане на рекапитализация се удължава с три месеца до 30 септември 2021 г. 

Според временната противоепидемична мярка са разрешени пет вида помощи - директни безвъзмездни средства до 800 хил. евро, гаранции за заеми, субсидирани публични заеми, предпазни мерки за банките и краткосрочно експортно кредитно застраховане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !