ДЗП: Александър Томов е бизнесмен с приходи от бизнес, не е държавен служител

OFFNews 23 февруари 2021 в 15:45 3538 0

"Движение ЗАЕДНО за промяна" изпрати свои уточнения по повод статията ни "Биволъ откри 6,1 млн. евро в люксембургска сметка на Александър Томов", публикувана вчера.

Според политическия проект тя е частично коректна, но заглавието е напълно подвеждащо.

От партията на бившия вицепремиер Томов посочват следното:

1. Фирмата Лира Инвестмънтс няма банкова сметка в Люксембург, нито сега, нито към 2014 г. от когато е информацията на Бивол. Плащанията във връзка с ЦСКА са извършвани от банкови сметки в България - от българския клон на дружеството, който има публични ГФО в българския търговски регистър.

2. Тези 6.1 млн. евро не са парични средства в банка или на каса, а активи, основният от които са акциите на ПФК ЦСКА АД - 6.5 млн. броя акции на емисионна стойност. Нормално е дружеството да има активи, вземания и задължения още повече, че към 2014г. бяхме собственици на мажоритарния дял в ПФК ЦСКА АД.

3. Предоставихме на колегите ви от Бивол голяма част от информацията в статията след запитване от тяхна страна и като продължение на дългогодишната инициатива на Движение ЗАЕДНО за промяна и Партия Българска Социалдемокрация - Евролевица - всички кандидати за изборни длъжности да демонстрират пълна прозрачност на активите си - надяваме се и другите кандидати да са толкова открити.

4. Това, че Александър Томов е собственик на фирма в Люксембург не е сензация, че тази фирма е била собственик на ЦСКА е публична информация, която се установява с едно елементарно търсене в Гугъл.

5. Коректното заглавие, както на Бивол така и на вашата статия би следвало да бъде "Фирмата собственик на ЦСКА е имала във финансовия си отчет заприходени акциите на клуба през 2014г.". Така, разбира се, няма нито "жълтина", нито сензация, което е явно е търсен прийм на колегите ви от Бивол.

6. В статията на Бивол освен фактите, които ние сме изложили има и информация и внушения, които са напълно несъстоятелни, жълти и подвеждащи като следното: От отчетите на "Лира Инвестмънтс Клон България" се вижда, че тя има солидни нетни приходи от продажби през 2016 – 757 хил. лева, 2017 – 1797 хил. лв. и 2018 – 124 хил. лв. Вероятно става дума за пари от продажби на билети и трансфери. Тези приходи изглежда не са оповестени пред данъчните във Великото Херцогство. Годишните финансови отчети на компанията-майка за този печеливш период просто не са вписани и публикувани в Люксембург.

Този текст е абсурден, защото ние не сме собственици и управляващи ЦСКА от 2015г. насам и няма как през 2016, 2017 и 2018г. да сме реализирали приходи от билети и трансфери. Но явно колегите ви от Бивол работейки от чужбина не са в час с реалностите и хронологията на събитията от обществено-политическия живот в страната.

7. Що се касае до сделката с къщата на проф. Томов и опитите да се правят внушения за нещо нередно и липса на търговска логика е нормално да няма такава - тя е била негова, прехвърля я на фирмата си, а след това на малолетния си син. Обърнете внимание на типа сделка при първото прехвърляне - това не е стандартна покупко-продажба, а прехвърляне в изпълнение на дълг, което е свързано с други негови финансови отношения на заемател и заемодател. Във втория случай е покупко-продажба на данъчна оценка. Александър Томов е бизнесмен с приходи от бизнес дейност. Той не е държавен служител, фирмите му не работят по поръчки от държавата и т.н., че да се търси и очаква някаква корупционност, злоупотреба с държавни средства и т.н.

8. Близостта и подкрепата на г-н Атанас Чобанов към политическа партия ръководена от бивш министър от правителство на ГЕРБ и организации оглавявани от други бивши членове на ПП ГЕРБ явно влияе върху обективността на журналистическите му разследвания. Считаме, че журналистиката следва да отразява обективно фактите и обстоятелствата, а не да служи с жълти заглавия за атака срещу политически опоненти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови