Джеймс Пардю: Има сериозен упадък на демокрацията в България

OFFNews 20 декември 2020 в 21:34 6796 1

Снимка usip.org

Джеймс Пардю

Джо Байдън има натрупан голям опит по балканските въпроси и аз очаквам, че неговата администрация ще се ангажира на Балканите повече, отколкото се ангажираше Тръмп, заяви в интервю за Дойче веле бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю.

Хора като мен, които са загрижени за сериозния упадък на демокрацията в България, със сигурност се надяват, че президентът Байдън ще се върне към политика, която поставя много по-сериозен акцент върху защитата и развитието на демокрацията в България и в другите страни от региона, каза бившият посланик.

Нормално е и се очаква България като член на НАТО да предприеме действия срещу Русия, когато бъде доказано, че Москва събира в България разузнавателни данни за друг член на НАТО - САЩ, коментира Джеймс Пардю по повод новината, че военното аташе на Русия в София Василий Сазанович е изгонен заради шпионаж. 

Не знам дали българското или американското контраразузнаване са успели да заловят руското разузнаване, когато е събирало информации в България. Предполагам, че САЩ биха информирали България, ако научат за операции на руското разузнаване в страната. И че България ще предприеме съответните действия, за да защити една държава членка на НАТО. За такива действия не е необходимо да се оказва натиск, отбеляза Пардю. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови