Движение Възход се обяви против промените в Закона за регионалното развитие

OFFNews 29 октомври 2018 в 13:03 1544 0

Движение "Възход" настоя проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие в този си вид да бъде оттеглен от правителството в писмо до Министерски съвет.

Партиите от състава на движението - ПП "Движение демократично действие – Д3", ПП "Единна народна партия", ПП "Съюз на свободните демократи" и ПП "БДС "Радикали", определят проекта като доказателство за "управленската немощ на правителството". 

Подписалите се подчертават липсата на съответствие между използваната от проекта дефиниция за "район", базирана на класификацията на Европейския съюз, и тази от Закона за административно-териториалното устройство на Република България. 

Партиите от движението се обявяват и против разделянето на държавата на 4 икономически района, тъй като това би създало още по-големи диспропорции в регионалното развитие. Те също определят формирането на Черноморски регион като "опасност за националната сигурност".

Според тях, София трябва да се обособи като отделен регион - Столичен, тъй като присъствието ѝ в регион с други територии изкривява статистическите данни поради огромната разлика в развитието ѝ спрямо останалите територии.

Движението предлага другите региони да бъдат: Северозападен – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч Габрово и Велико Търново; Североизточен – Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Разград, Силистра; Югоизточен – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Ямбол; Южен централен – Пловдив, Кърджали, Смолян, Хасково и Югозападен – Пазарджик, София-област, Благоевград и Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови