''Думите на Рогозин за България показват, че отношението на Русия към нас е като към васал, към страхливци''

OFFNews 11 юни 2022 в 17:11 12965 7

Надежда Нейнски

Снимка БГНЕС/Боби Тошев-Архив

Бившият министър на външните работи Надежда Нейнски

"Думите на Рогозин за България показват, че отношението на Русия към нас е като към васал, към страхливци", заяви бившият министър на външните работи Надежда Нейнски пред Нова Нюз. 

Според нея не е толкова обидно, че ни заплашват с ядрена ракета, а че ни наричат страхливци. 

В началото на юни бившият вицепремиер на Русия и главен директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин написа в Twitter: "Ето с какво е хубав "Сармат". Той няма да пита за съгласие за полета от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите общата ни история черногорци. Както и другите разни шведи".

Публикацията му е по повод отказа на България да предостави въздушен коридор на правителствен самолет на руския външен министър Сергей Лавров.

Нейнски припомни, че Рогозин нарича българите "страхливци", а румънците "отмъстителни". "Онези, които се страхуват да не ядосаме русия, влизат в това определение - на страхливци", допълни тя. 

Бившият министър допълни, че Русия губи общественото мнение навсякъде, защото има много ясен агресор в лицето на Москва и много ясна жертва в лицето на Украйна. Според нея е трудно човек да има "средна позиция".

За посещението на германския канцлер Олаф Шолц в България и по-рано в Северна Македония Нейнски коментира, че това ясно показва намерението на Европейския съюз да е гарант. 

"Това, което се вижда от посещението на Шолц е, че ЕС се опитва да посредничи в намирането на съгласие между двете страни. Европейският съюз прави това, за което ние трябва да настояваме. Това е спор между държава членка на ЕС и държава кандидат, при които има двустранен договор, двете страни са достигнали ниво на съгласие и ЕС трябва да се превърне в гарант за изпълнение и включване на клаузата за вписване на българите в македонската конституция", каза тя- 

По думите й посещението на Шолц и коментарите френския президент Еманюел Макрон показват, че ЕС сериозно мисли в тази посока. Нейнски добави, че канцлерът на Германия е твърд привърженик на бързото приемане на Западните Балкани и среща сериозна подкрепа от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Бившият министър коментира, че инвазията на Русия в Украйна е променила изключително много рисковете за сигурността на Европа и затова ЕС е твърдо решен да ускори процеса по интеграция на Западните Балкани: "Посещението на Шолц в пет държави от региона носи това послание, защото от дестабилизация на Балканите най-голям интерес има Русия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

6

Maxim

11.06 2022 в 20:51

То по принцип московските варяги имат такова отношение към
България. И чета писаните от някои тролове тук си го заслужават. Но не и България.

2073

5

Johnny B Goode

11.06 2022 в 19:50

Блейк, Ленчето може да е не виновна, но журналиста да е бил неграмотен.
В първата версия на статията бе казано "отношението на Русия към нас е като НА васал към страхливци". Виждам, че вече са сменили НА със КЪМ и са добавили запетайка.
Така че, извинения от мен към Ленчето и "shame on" за журналиста и редактора (ако още има такива по вестниците).

5827

3

pisnamiotmutri

11.06 2022 в 18:18

Крадливи страхливци не можещи да мислят сами

1005

2

Блейк7

11.06 2022 в 18:09

Джонка, кое от казаното противоречи на значението на "васал"?

2073

1

Johnny B Goode

11.06 2022 в 17:36

Ленче, по принцип си права, но научи значението на думата васал първо.
Заради неграмотни като тебе сме на този хал.