Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДСБ: Властта ще прави нов съд за обслужване на мафията

OFFNews 10 януари 2018 в 15:54 5097 3

ДСБ и Националният юридически клуб към партията излязоха с позиция срещу нови промени в Административнопроцесуалния кодекс, както и в Преходните и заключителни разпоредби към него, в които се променя и Закона за съдебната власт.

Става въпрос за създаването на нов съд - Централен административен.

За ДСБ и НЮК промените са съмнителни и не защитават обществения интерес.

Партията на ген. Атанасов пита риторично "Нов съд на властта или съд на мафията?".

Цялата позиция на ДСБ и Националния юридически клуб към ПП ДСБ:

Последните дни на изминалата година Данаил Кирилов (ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси) и Христиан Митев (ОП), внесоха в Народното събрание проект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс, като в Преходните и заключителни разпоредби се променя и Закона за съдебната власт.

По същество става дума за създаване на нов – Централен административен съд. Това е пореден законопроект, внесен набързо и непрозрачно, без обществен дебат - практика, която беше осъдена и в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Предлаганите промени са съмнителни и не защитават обществен интерес. Очевидно е желанието на управляващите да си създадат “послушен” съд, който да защитава интереса на властта.

Особено тревожно е, че бъдещият ЦАС ще бъде и последна, касационна инстанция по дела от огромен обществен интерес - срещу актове на държавните регулаторни органи, чиято дейност е от съществено значение за всички граждани и юридически лица – КЗК, КРС, КФН, КЕВР, БНБ и т.н. Този нов съд, следователно, ще се произнася като крайна инстанция по дела за монополи, обществени поръчки, енергетика, пенсионно осигуряване, телекомуникации, спестявания - засягащи всяко семейство и всяка фирма.

И за неюристи е ясна важността на тези дела. А от така направеното предложение от представителите на управляващите е видно, че те са изключително важни и за тях. Наблюдатели вече наричат този съд Съда на властта и това не е случайно.

Като основен мотив за създаването на съда е посочена натовареността на Върховния административен съд към настоящия момент. Не става ясно обаче, защо вносителите са спрели именно на решението създаване на нов съд, вместо да се обмислят варианти, при които за част от делата съответните административни съдилища да са компетентни, а проблемът с натовареността, който би възникнал тогава (особено за Административен съд София-град) да бъде решен с назначаване на още съдии. Не може да се подкрепи решение, което насочва към увеличаване на институциите, а не към тяхната ефективност. Създаването на сложна и нефункционираща съдебна система не може да бъде гарант за правото. Особено неоправдано е възлагането на новия съд на касационни производства.

Дали предложението на ГЕРБ и ОП обслужва мафията или властта засега не е ясно. И няма особено значение. Първо, защото те са неразличими. И второ, защото е ясно, че новият Централен административен съд няма да изпълнява функциите си - да защитава гражданите от произвола на държавата и монополите.

Ние, от Националния юридически клуб към ПП ДСБ, сме категорично против подобен “специален” съд, който да обслужва властта и свързаните с нея монополисти и олигарси. Предишният опит със Специализирания наказателен съд бе провал в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Националния юридически клуб към ПП ДСБ, призоваваме вносителите на законопроекта да го оттеглят, а ако не го направят, народните представители да не го подкрепят. Ако подобен проект бъде одобрен, ще призовем Президента да наложи вето и ще търсим широко съгласие за сезиране на КС по установения в Конституцията ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

3

theprofet

10.01 2018 в 16:38

Ако си милиш, че останалите са по-различни, значи си за групата на 80-те!!!
"Борисов 3" се пръкна с подкрепата на малоумното дясно гласуващо за "по-малкото зло"!!!

12181

2

ivankristov

10.01 2018 в 16:24

и на децата вече е ясно, че герб са чеда на червената мафия

6947

1

theprofet

10.01 2018 в 16:20

Ама коя точно мафия, вашата или тяхната?

П.С. Гномския генерал, да не се прави на "ни лук ял" 'щото също е част от мафиотските кръгове!!!
 
X

Подкастът на OFFNews