ДСБ поиска разследване за корупция на кабинета Борисов-3 заради НДК

OFFNews 27 юни 2017 в 19:57 5815 2

ДСБ поиска анкетна комисия за разследване корупционни практики в правителството, свързани с обществените поръчки на НДК, обявиха от тъмносинята партия.

Десните излязоха с декларация, в която реагират на изненадващия обрат в сагата около директора на НДК Мирослав Боршош, който вчера бе уволнен от министър Лиляна Павлова с мотив, че системно не е изпълнявл указания и решения на Съвета на директорите, а днес бе върнат на поста лично от премиера Борисов, който дори махна НДК от ресора на Павлова и го даде на министъра на културата. 

Ходът е доста шокиращ, тъй като самият Боршош обясни освобождаването си с факта, че не се е поддал на корупционен натиск.

"От ДСБ настояваме българската общественост да разбере има ли корупция при организирането на Българското председателство. Няма как да не си зададем въпроса има ли министър Павлова доверието на премиера и ако не, защо не е поискана нейната оставка", заявяват от дясната партия.

Ето и цялата позиция на ДСБ:

Вчера от министерството, отговарящо за подготовката и провеждането на Българското председателство на ЕС, съобщиха, че министър Лиляна Павлова освобождава от поста изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Като мотиви бяха посочени системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството.

Същевременно, в свое изявление г-н Боршош обясни своето уволнение, като резултат от отказа му да се подаде на корупционен натиск при определянето на изпълнителите на обществените поръчки за ремонта на НДК.

Днес вече имаме пълен обрат на ситуацията. Българската общественост беше известена, че след среща с министър председателя са „изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество“, че г-н Боршош се връща на поста си, а НДК се отнема от министър Павлова и се връща в Министерство на културата.

От ДСБ настояваме българската общественост да разбере има ли корупция при организирането на Българското председателство.

Няма как да не си зададем въпроса има ли министър Павлова доверието на премиера и ако не, защо не е поискана нейната оставка.

Националното ръководство на Демократи за Силна България настояваме 44-то Народно събрание да свика анкетна комисия, която да установи:

има ли корупционен натиск при осъществяването на обществените поръчки, свързани с ремонта на НДК

прикрива ли се такъв натиск от премиера или ресорния министър, отговарящ за Председателството

Недопустимо е у българските данъкоплатци да има дори съмнение, че техните пари отиват за нечии частни интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

28.06 2017 в 10:14

Гномът е прав. Опитват се да сметат странната ситуация, в която се набутаха под килима. Щом като Борша твърдеше, че го махат защото се бори с корупцията, а сега го оставят без да махнат никой друг, логично е да се предположи, че се е присъединил към корупцията.

63994

1

Red or Dead

27.06 2017 в 20:38

Алоооооооууу.....ГНОМЪТ, КОЙ си те бре, представител на некви сополи дето са под 1%.......ма беги в козяка и се покрие с .......КАКВОТО намериш.....СТАРХИДИЯ МУ....бахти и жалката пасмина, сега от нейде ще изпълзи и......ПИНОКИО бойкикев....