'Дръж се корупция, ГЕРБ те гази' - набързо ремонтираха чисто новия антикорупционен закон

OFFNews 23 февруари 2018 в 11:02 4506 0

Данаил Кирилов

Народните представители днес набързо ремонтираха наскоро приетия Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, който влезе в сила преди месец.

Причината е, че новият антикорупционен закон забранява на общинските съветници да бъдат еднолични собственици, съдружници, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори с общината, в която са общински съветници, както и с фирми с общинско участие.

Това доведе до спешни мерки 6000 общински съветници да не бъдат засегнати и да трябва да подават декларации.

С приетите промени днес се даде гратисен период до 2019 г., в който общинските съветници да спазят изискванията на антикорупциония закон.

ГЕРБ бяха силно порицани от опозицията в лицето на БСП, че "Законът на законите", трябва да бъде ремонтиран само месец след приемането му".

"Вносителите на Антикорупционния закон искат да отложим проблема със съветниците - с две думи: "Дръж се корупция, ГЕРБ те гази", каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите.

„Изправени пред този проблем какво предлагат вносителите - да го отложим с две години. Просто да го отложим. Няма да решим проблеми, защото проблемът е в нефелната редакция на Закона за местно самоуправление и местната администрация, но ще го отложим с две години, да видят хората, които кандидатстват за общински съветници на какъв огън ще бъдат готвени“, каза Зарков. По думите му след две години просто хората ще си нагласят работата и ще си наредят нещата. По думите това с две думи означава „Дръж се корупция - ГЕРБ те гази“.

Данаил Кирилов от ГЕРБ призова депутатите да решат проблема със срока днес, а в рамките на месец той се ангажира да се направи прецизен анализ за евнетуален критерий за разграничаване.

"Не бягаме от отговорността, знаем, че е наша, но не очерняйте правната комисия. И вие сте част от нея", обърна се Кирилов към колегите си от Комисията от групата на БСП.

"Не искам да теоритизирам, в демокрацията не е само управляващите. Има и опозоция. И вие мълчахте", каза Кирилов.

Промените бяха гласувани на първо четене, а след това Данаил Кирилов поиска веднага да минат и на второ. Това подразни БСП, които искаха да направят предложение за промени между 1-во и 2-ро. Последваха процедурни хватки и в крайна сметка законът бе подкрепен и на второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews