Quantcast

ДПС за концепцията на Каракачанов за ромите: Противоконституционна и нацистка

Програмата е прекалено насочена срещу циганския етнос, коментира Валери Симеонов

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2019 в 13:21 4769 1

Концепцията за ромска интеграция на Красимир Каракачанов е противоконституционна и копира философията на нацизма, смята депутатът от ДПС, Джейхан Ибрямов.

Сред предложените от военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов промени са въвеждане на трудова повинност, безплатни аборти и налагане на обществено полезен труд за ромския етнос. 

"Всички се раждаме с равни права и имаме свободно движение. Тук става въпрос за един вид крепостничество. Принуда е да ограничиш хората колко деца да имат", коментира още депутатът от ДПС. Според него Каракачанов търси "изгубени рейтинги" заради наближаващите европейски избори. "Концепцията копира философията на нацизма. Всички тези действия отдалечават България от европейския ѝ път", допълни Ибрямов.

Критика дойде и от коалиционния партньор на Каракачанов - лидерът на НФСБ Валери Симеонов. "Програмата е прекалено насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, което не е редно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително и някои представители на нашата българска народност", заяви Симеонов.

"Това са заложените неща в програмата на НФСБ и след това на Патриотичен фронт - основните пунктове са тези: образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца - това са основните позиции", заяви още той, като подчерта, че още не може да коментира подробно текстовете, тъй като не се е запознал с тях.

Неговият заместник - Валентин Касабов, заяви, че с малки изключения, всички идеи присъстват в програмата на НФСБ от 10 години насам. "Това е наша програма - преписана, едно към едно", заяви той. 

Заместник-председателят на парламента и депутат от "Атака" Явор Нотев бе по-лаконичен - той коментира, че от партията също имат заявени позиции по въпроса, далеч преди Каракачанов да публикува концепцията си. Нотев допълни, че ще коментира, когато се запознае с текстовете. 

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов заяви, че според него няма да има етническо напрежение в България, но е важно да се създадат правила, тъй като средствата за "фалшивите" социалните осигуровки се взимат от работещите. "Френската държава 8 месеца дава възможност за социални помощи, дотогава трябва да си търсиш работа, и на осмия месец ако декларираш, че не си намерил работа, спират да ти дават", допълни той. 

Според депутата от БСП Таско Ерменков, за да бъдат решени проблемите, законите просто трябва да бъдат спазвани. "Струва ми се, че се опитваме да събираме точки на гърба на един сериозен проблем. В България има явление доходи чрез социални помощи. Ако се спазват законите, няма нужда да се правят фойерверки", заяви той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4044

1

borisboris

07.02 2019 в 13:48

Не бе, просто е тъпа.
Те повече от това не могат.